UE a revizuit politica de acordare de asistenţă statelor situate la sud de Marea Mediterană

Uniunea Europeană a revizuit duminică politica privind acordarea de asistenţă ţărilor situate la sud de Marea Mediterană, în contextul extinderii mişcărilor sociale în lumea arabă, informează AFP.

Urmărește
4 afișări

Pe fondul "mişcărilor tectonice" din nordul Africii şi din Orientul Mijlociu, ministrul german al Afacerilor Europene, Werner Hoyer, a declarat că a "venit momentul ca UE să devină vizibilă", cu ocazia dineului de lucru la care au participat miniştrii de Externe din ţările UE.

Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, şi reprezentanţii Franţei, Marii Britanii şi Germaniei au condamnat cu fermitate reprimarea violentă a manifestaţiilor din Libia.

Ministrul italian de Externe, Franco Frattini, şi-a exprimat "preocuparea" în legătură cu repercusiunile pe care actualele evenimente din nordul Africii le poate avea asupra migraţiei spre sudul Europei.

Omologul său ceh, Karel Schwarzenberg, a apreciat că înlăturarea de la putere a lui Muammar Kadhafi, aflat la putere de 42 de ani, ar fi "catastrofală".

Vecinii din sudul Mediteranei au nevoie de un adevărat Plan Marshall, a pledat Frattini, evocând riscul "intensificării imigraţiei ilegale, terorismului şi radicalismului islamist".

Catherine Ashton va fi primul oficial de rang înalt care se va deplasa în Egipt după înlăturarea de la putere a lui Hosni Mubarak.

Ashton va discuta cu oficiali egipteni despre nevoie de asistenţă pe care le are Guvernul de la Cairo. Această problemă figurează duminică pe ordinea de zi a dineului de lucru la care sunt invitaţi miniştrii de Externe din ţările UE, la Bruxelles.

UE intenţionează să condiţioneze ajutoarele acordate de respectarea principiilor statului de drept. Un document prezentat la Berlin prevede condiţionarea ajutorului european de "evaluarea progreselor" în materie de democraţie şi drepturile omului.

"Disparităţile privind fondurile europene sunt greu de justificat şi de susţinut în prezent", conform unui document susţinut de Franţa, Malta, Spania, R.Cipru, Slovenia şi Grecia. Potrivit documentului, UE oferă în prezent 1,8 euro pe cap de locuitor, anual, Egiptului, 7 euro Tunisiei şi 25 de euro Republicii Moldova.

Riscul unei redistribuiri a fondurilor preocupă statele din Europa de Est. Preşedinţia ungară a UE deja şi-a exprimat nemulţumirea că a fost nevoită să renunţe la organizarea în mai a summitului Parteneriatului Estic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici