UE ameninţă Polonia cu sancţiuni, pe fondul reformelor din sistemul judiciar care ar pune instanţele sub jurisdicţia guvernului

Polonia riscă sancţiuni din partea Uniunii Europene dacă Varşovia nu va opri reformele judiciare, despre care Blocul comunitar consideră că vor aduce instanţele sub jurisdicţia guvernului, a anunţat miercuri vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Urmărește
256 afișări
Imaginea articolului UE ameninţă Polonia cu sancţiuni, pe fondul reformelor din sistemul judiciar care ar pune instanţele sub jurisdicţia guvernului

UE ameninţă Polonia cu sancţiuni, pe fondul reformelor din sistemul judiciar

"Aceste legi măresc considerabil ameninţările sistemice la adresa statului de drept. Ar însemna eliminarea oricărei independenţe judiciare rămasă şi ar pune sistemul judiciar sub controlul politic deplin al guvernului", a spus Timmermans.

Miercuri, Parlamentul polonez a dezbătut un proiect de lege care îi oferă guvernului un control direct asupra Curţii Supreme, ale cărei sarcini includ validarea alegerilor. Potrivit formaţiunilor politice din opoziţie, proiectul încalcă separarea puterilor în stat şi îi oferă partidului de guvernământ o influenţă asupra procesului de vot.

Frans Timmermans a precizat că este foarte probabil ca Uniunea Europeană să deschidă săptămâna viitoare procedurile legale împotriva Poloniei în privinţa acestor legi. Totodată, Varşovia va primi recomandări suplimentare despre forma acestor modificări.

"Suntem foarte aproape de declanşarea Articolului 7 în cazul Poloniei", a mai spus vicepreşedintele Comisiei Europene, cu referire la un demers care s-ar putea încheia cu suspendarea drepturilor de vot ale Poloniei în UE.

În cazul unei astfel de iniţiative de sancţionare, majoritatea statelor membre UE ar trebui să fie de acord şi să traseze o serie de obiective de îndeplinit pentru Polonia. Abia după ce guvernul polonez refuză să aplice recomandările Blocului comunitar, pot fi declanşate procedurile de suspendare a dreptului de vot.

Întrebat dacă Bruxelles-ul riscă să provoace Polonia să ia o decizie privind părăsirea Uniunii Europene, Frans Timmermans a declarat: "Nu cred asta. Voi face tot ce pot pentru a mă asigura că Polonia rămâne pe calea dezvoltării, care promovează statul de drept, democraţia, deschiderea, libertatea presei, economia de piaţă şi oportunităţi pentru toţi. Aceasta este alegerea clară făcută de poporul polonez atunci când s-a eliberat de opresiunea comunistă ... Acest aspect este prea important pentru a renunţa la el".

De la câştigarea alegerilor în 2015, partidul naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) a încercat să mărească influenţa guvernului asupra instanţelor şi a procurorilor. Anterior, în Parlamentul de la Varşovia a fost votată o lege care a încheiat mandatele membrilor Consiliului Judiciar Naţional, unul dintre principalele organisme judiciare, şi care a oferit parlamentarilor puterea de a numi 15 dintre cei 25 de membri.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici