UE analizează consecinţele conflictului ruso-georgian, în cadrul unui summit extraordinar

Statele UE se reunesc luni la Bruxelles, în cadrul unui summit extraordinar, pentru a analiza consecinţele conflictului din Georgia şi a elabora o poziţie comună privind atitudinea pe care Uniunea Europeană o va adopta faţă de Rusia.

Urmărește
86 afișări
Imaginea articolului UE analizează consecinţele conflictului ruso-georgian, în cadrul unui summit extraordinar

UE analizează consecinţele conflictului ruso-georgian, în cadrul unui summit extraordinar (Imagine: Mediafax/AFP)

"Este în discuţie ataşamentul Rusiei faţă de o relaţie bună şi de cooperare cu restul Europei", subliniază liderul francez Nicolas Sarkozy, preşedinte în exerciţiu al UE, în invitaţia pe care a adresat-o celor 26 de omologi ai săi.

În urma ofensivei lansate de Rusia, la 8 august, pentru contracararea tentativei Georgiei de a prelua controlul asupra regiunii separatiste Osetia de Sud, "UE a jucat un rol principal pentru încheierea unui acord de încetare a focului", aminteşte Sarkozy, care a negociat un plan de pace în şase puncte.

UE cere ca acest plan să fie aplicat în întregime, ceea ce implică instaurarea unui mecanism internaţional de monitorizare în jurul Osetiei de Sud şi lansarea unor discuţii internaţionale pe tema Osetiei de Sud şi Abhaziei, cealaltă regiune separatistă georgiană.

Între timp, Moscova a recunoscut independenţa celor două regiuni, atrăgându-şi o serie de critici din partea Occidentului. În opinia Uniunii Europene, ideea este de a "pune sub supraveghere" relaţiile UE-Rusia, a explicat un diplomat francez. În schimb, "momentul sancţiunilor nu a sosit încă", potrivit anturajului lui Sarkozy. "Suntem în faza dialogului, a dialogului ferm", a aprecizat acesta.

Orice propunere referitoare la măsuri punitive ar putea alimenta tensiunile dintre cele 27 de state membre, divizate privind atitudinea care trebuie adoptată faţă de Moscova. Sarkozy a subliniat în invitaţia sa că UE va trebui să "exprime un mesaj clar şi unitar".

Mai mult, înaintea summitului, preşedintele Dmitri Medvedev a avertizat statele europene cu privire la represaliile pe care le-ar putea avea în vedere, precizând că Rusia ar putea să adopte la rândul ei sancţiuni. "Nu suntem partizanii sancţiunilor", dar "dacă trebuie, putem adopta" şi noi, a declarat el, citat de posturile ruse de televiziune.

În perioada imediat următoare, singura măsură luată în considerare de UE constă în suspendarea temporară a negocierilor în vederea unui acord pentru consolidarea parteneriatului UE-Rusia. Însă această problemă ar putea să nu fie abordată luni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici