UE analizează opţiunea centrelor de azil externe, în contextul ascensiunii extremei drepte

  • Liderii Uniunii Europene se pregătesc să discute noi strategii de gestionare a migraţiei la summitul de la sfârşitul acestei săptămâni de la Bruxelles.
  • Pe agenda oficială se află propunerea controversată de înfiinţare a unor centre de procesare a cererilor de azil în afara graniţelor UE.
Urmărește
225 afișări
Imaginea articolului UE analizează opţiunea centrelor de azil externe, în contextul ascensiunii extremei drepte

Ideea presupune crearea de baze în aşa-numitele ţări terţe pentru a găzdui persoanele care încearcă să solicite azil în Europa până la soluţionarea cererilor lor.

Italia finanţează în prezent construirea unui astfel de centru în Albania pentru a procesa o parte dintre migranţii care încearcă să ajungă pe teritoriul său. Doar celor ale căror cereri sunt acceptate li se va permite să călătorească spre Italia.

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a confirmat că evaluează această opţiune: „Ar trebui, de asemenea, să continuăm să explorăm posibile căi de urmat în ceea ce priveşte ideea de a dezvolta centre de returnare în afara UE".

Von der Leyen a adăugat că UE ar putea „trage învăţăminte" din acordul recent încheiat între Italia şi Albania pentru un astfel de centru.

Centrele UE ar procesa cererile de azil, permiţând intrarea în Europa doar celor acceptaţi, în timp ce planul britanic ar fi relocat solicitanţii de azil în Africa, chiar şi după aprobarea cererilor.

Discuţiile vin în contextul creşterii sprijinului pentru partidele de dreapta şi anti-imigraţie în mai multe ţări europene. Lideri precum Giorgia Meloni din Italia şi Viktor Orban din Ungaria susţin puternic măsuri mai stricte de control al migraţiei. Chiar şi Franţa şi Germania, sub presiunea creşterii popularităţii partidelor de dreapta, pledează pentru acţiuni mai ferme.

Potrivit surselor Sky News, o propunere va fi aplicarea de sancţiuni ţărilor care refuză să primească înapoi solicitanţii de azil respinşi. Aceste măsuri ar putea include restricţii de vize şi comerciale.

Cu toate acestea, există obstacole juridice în returnarea persoanelor în ţări considerate nesigure, precum Siria şi Afganistan. În prezent, doar aproximativ 30% din persoanele care primesc ordine de expulzare din UE sunt efectiv deportate.

În plus, prim-ministrul polonez Donald Tusk intenţionează să suspende dreptul de a solicita azil pentru persoanele care intră în Polonia din Belarus, adăugând o nouă dimensiune complexă situaţiei migraţiei în Europa.

Liderii UE vor discuta şi despre consolidarea frontierelor externe şi accelerarea procesului de returnare a migranţilor respinşi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici