UE ar putea abandona sancţiuni impuse lui Viktor Ianukovici

Uniunea Europeană (UE) ar putea să abandoneze anumite sancţiuni impuse în martie fostului preşedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici şi regimului său, din cauza unor dificultăţi juridice, a declarat vineri un oficial european de rang înalt.

Urmărește
172 afișări
Imaginea articolului UE ar putea abandona sancţiuni impuse lui Viktor Ianukovici

UE ar putea abandona sancţiuni impuse lui Viktor Ianukovici (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UE a blocat în primăvară averile lui Ianukovici, ale celor doi fii ai acestuia şi ale majorităţii foştilor săi miniştri, în total 22 de persoane, acuzate de deturnare de fonduri publice. Aşa cum prevede procedura, aceste sancţiuni sunt prelungite anual.

"O discuţie este în curs cu privire la mai multe cazuri de sancţiuni individuale", a recunoscut un oficial UE de rang înalt, după ce The Wall Street Journal (WSJ) a scris că numele a cel puţin trei persoane ar putea să fie retrase de pe listă şi că există îndoieli asupra legalităţii sancţiunilor vizând alte 13 persoane.

Cele 22 de persoane au fost "identificate" de Consiliu, din care fac parte cele 28 de state membre, ca "fiind responsabile de deturnări de fonduri aparţinând statului ucrainean".

Aceste măsuri au fost adoptate "în contact foarte strâns cu autorităţile judiciare" ucrainene, "care ne-au furnizat numele persoanelor ce fac obiectul unei anchete în Ucraina", a declarat oficialul de rang înalt. "Acum problema este că am aflat de la autorităţile judiciare de la Kiev că unele dintre aceste persoane nu mai sunt anchetate. Deci, acest lucru ridică problema retragerii sau nu a (numelor) acestor persoane de pe listă", a continuat oficialul.

"În cazul unor persoane nu mai există anchetă, în cazul altora ancheta continuă, dar în baza altor probe sau altor înscrieri (juridice). De aceea este necesar să analizăm totul foarte îndeaproape", a anunţat oficialul.

Ianukovici şi cei doi fii ai săi au depus în mai un recurs împotriva acestor sancţiuni în justiţia europeană, subliniind că UE "nu dispune de o bază juridică adecvată".

Fostul preşedinte "nu a fost desemnat, la vremea aceea, de vreo instanţă sau orice alt organism competent ca responsabil de deturnări de fonduri publice ucrainene", afirmă avocatul său într-un memoriu. "El nu era vizat de o procedură penală în Ucraina pentru ca o anchetă să fie efectuată asupra unor infracţiuni legate de deturnarea de fonduri", dă el asigurări.

Aceste sancţiuni au fost adoptate rapid, după fuga lui Ianukovici în Rusia, când Peninsula Crimeea tocmai era anexată de Moscova. UE a impus o serie de alte sancţiuni, inclusiv măsuri economice dure împotriva Rusiei. Acestea nu sunt, în acest stadiu, puse în discuţie.

În afară de Ianukovici, pe listă se mai află, între altele, numele fostului premier Mikola Azarov, ale fosştilor miniştri de Interne, Justiţiei şi Sănătăţii sau fostului procuror general şi fostului director al serviciului de securitate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici