- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UE ar putea ridica sancţiunile impuse Belarusului
Ţările europene ar putea ridica sancţiunile impuse Belarusului, după eliberarea a trei prizonieri politici în august, în timp ce ţara este supusă presiunilor ruse de a recunoaşte Abhazia şi Osetia de Sud.
UE ar putea ridica sancţiunile impuse Belarusului (Imagine: www.beubc.com)
"Vom tatona terenul astăzi", în cadrul reuniunii miniştrilor europeni de Externe de la Avignon, înainte de o discuţie oficială în cadrul întâlnirii din 15 septembrie, a declarat un consilier al ministrului polonez Radoslaw Sokorski, a cărui ţară a fost iniţiatoarea propunerii.
"Situaţia a ajuns într-un punct în care sancţiunile ar putea fi abandonate", a adăugat el.
"Ministrul (Sikorski) a declarat: «Am ridicat sancţiunile împotriva Cubei, unde sute de prizonieri politici sunt deţinuţi în continuare, în Belarus nu mai este nici unul, trebuie să fim corecţi»", a explicat consilierul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Călin Georgescu, apreciat în Rusia pentru pozițiile sale anti-NATO. Kremlinul susține că urmărește îndeaproape alegerile din România
-
Ion Cristoiu: Căderea lui Ciolacu este o stupefacţie egală cu fuga lui Ceauşescu. Iohannis i-a îngropat şi pe Ciucă, şi pe Ciolacu
-
Elena Lasconi şi Ilie Bolojan se întâlnesc miercuri / Fritz: Să construim un guvern pro-european
-
Eduard Hellvig: Am semnat astăzi adeziunea la PNL. Este nevoie ca liberalii să fie mai uniţi ca niciodată. România trăieşte un moment de răscruce
Autorităţile din Belarus, ţară condusă în mod autoritar de Aleksandr Lukaşenko din 1994, au eliberat la jumătatea lunii august trei importanţi prizonieri politici, a amintit comisarul european pentru Relaţii Externe Benita Ferrero-Waldner.
"Este important să facem acest gest", a declarat ea, declarându-se favorabilă propunerilor Varşoviei.
Un număr de 40 de personalităţi belaruse, între care preşedintele Lukaşenko, au accesul interzis în UE, după alegerile prezidenţiale din martie 2006, considerate neconforme cu "normele electorale internaţionale".
Comisarul a subliniat totuşi că "nu se poate schimba relaţia" înainte de alegerile legislative prevăzute pentru 28 septembrie în Belarus, de la care UE aşteaptă să confirme angajarea ţării pe calea democratică.
"Dar putem trimite un semnal că suntem dispuşi" la acest lucru, a precizat ea.
Mai mulţi oficiali europeni au lăsat de înţeles că ar fi oportun să se întindă mâna Belarusului, în timp ce această ţară este supusă "presiunilor puternice din partea Rusiei" de a recunoaşte rapid independenţa Abhaziei şi Osetiei de Sud, potrivit ministrului eston de externe Urmas Paet.
Nicaragua este în prezent singura ţară care a urmat Moscova în această decizie, calificată drept "inacceptabilă" de către occidentali.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO