- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UE ar trebui să intervină în problema Kosovo, în cazul unui eşec al ONU
Uniunea Europeană ar trebui să intervină în cazul în care Consiliul de Securitate al ONU nu reuşeşte să adopte o decizie privind statutul Kosovo, au declarat preşedinţii Parlamentelor din regiune, la o reuniune din Budapesta, relatează MTI.
Preşedinţii Parlamentelor din Ungaria, Albania şi Serbia au convenit că Uniunea Europeană ar trebui să fie în măsură să rezolve problemele legate de viitorul teritoriului, dacă ONU nu este capabil.
Jozefina Topalli, preşedinta Legislativului albanez, a declarat că problema referitoare la statutul Kosovo este mai dificilă decât se anticipa, dar s-a declarat convinsă că acest teritoriu va obţine independenţa într-un final. Planul întocmit de mediatorul ONU Martti Ahtisaari este cel mai bun punct de pornire pentru un compromis, a adăugat ea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
Ahtisaari a propus acordarea unei autonomii sub supraveghere internaţională provinciei Kosovo, în cadrul unui pachet de măsuri.
Topalli le-a cerut liderilor din Kosovo să coopereze cu comunitatea internaţională pentru a găsi o soluţie.
Întrebată dacă albanezii din provincia separatistă ar trebui să formeze o uniune cu Albania, ea a răspuns că ţara sa depune eforturi pentru a deveni membru al Uniunii Europene, iar Kosovo ar trebui să adopte aceeaşi cale în mod independent. Cele două populaţii albaneze vor descoperi ulterior "o uniune la Bruxelles", a adăugat aceasta.
Oliver Dulici, preşedintele Parlamentului sârb, a declarat că după 200-300 de ani problema Kosovo se apropie de un sfârşit. El şi-a exprimat speranţa că sârbii şi reprezentanţii Kosovo vor ajunge la o soluţie bazată pe un acord între cele două părţi.
Acesta a avertizat însă că stabilitatea întregii regiuni depinde de o abordare echilibrată, cu implicarea tuturor actorilor, iar momentul în care cineva încearcă să impună unilateral o soluţie este punctul în care regiunea s-ar destabiliza.
Katalin Szili, liderul Legislativului de la Budapesta, a declarat că soarta minorităţilor din regiune ar putea fi influenţată profund de rezultatul negocierilor pe tema Kosovo.
Ea a precizat că orice acord viitor cu privire la Kosovo va servi ca precedent şi a cerut o soluţie care să poată fi folosită cândva pentru rezolvarea problemelor similare ale minorităţilor din regiune.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO