UE are nevoie de propriul serviciu secret. Ce va face CIA-ul european

Niinistö - care a fost preşedinte al Finlandei timp de peste un deceniu - a primit de la preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, misiunea de a prezenta un raport detaliat privind pregătirea blocului pentru război şi apărare civilă, împreună cu propuneri de îmbunătăţire.

Urmărește
343 afișări
Imaginea articolului UE are nevoie de propriul serviciu secret. Ce va face CIA-ul european

UE are nevoie de propriul serviciu secret. Ce va face CIA-ul european

Fostul preşedinte finlandez consideră că UE are nevoie de propria sa agenţie de informaţii pentru a ajuta ţările să se ferească de ameninţări, sabotori şi agenţi străini care operează în capitalele de pe continent, printr-un schimb sporit de informaţii, ca parte a unei analize cuprinzătoare a pregătirii blocului comunitar pentru război şi criză, publicată miercuri.
 
Preşedintele rus Vladimir Putin poartă de ani de zile un război în Ucraina, la graniţa de est a UE, iar agenţii săi sunt activi pe întreg teritoriul blocului comunitar, stârnind îngrijorare cu privire la capacitatea agenţiilor naţionale de a prevedea activităţile răuvoitoare şi influenţa, relatează Politico.
 
În proiectul său, Niinistö cere UE să dezvolte un „serviciu de cooperare în domeniul informaţiilor cu drepturi depline la nivelul UE, care să poată răspunde atât nevoilor strategice, cât şi celor operaţionale”, adăugând totodată că este nevoie de „o reţea antisabotaj” pentru a proteja infrastructura.
 
Este necesar să se depună mai multe eforturi pentru „consolidarea activităţii de contraspionaj în cadrul instituţiilor UE”, a declarat el după prezentarea planului alături de von der Leyen.
 
Numeroşi diplomaţi au fost expulzaţi din capitale pe fondul acuzaţiilor de spionaj, iar Bruxellesul a devenit un punct fierbinte pentru activitatea agenţilor, cu sute de instituţii şi ambasade situate în oraş. Mai mult, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a provocat haos în întreaga UE - de la drone care monitorizează locurile de antrenament ale armatei, la tentative de asasinat dejucate asupra unor producători de arme şi atacuri asupra infrastructurii submarine.
 
Aliaţii occidentali fac deja schimb de informaţii - reţeaua Five Eyes leagă agenţiile din Statele Unite, Australia, Canada, Noua Zeelandă şi Regatul Unit - şi o astfel de agenţie a UE ar trebui să se concentreze pe utilizarea bună a informaţiilor deja operaţionale, a declarat Niinistö.
 
„Trebuie să avem încredere unii în alţii”, a spus Niinistö.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici