UE aşteaptă "cu nerăbdare" formarea unui guvern şi o opoziţie constructivă în Republica Moldova

UE salută organizarea alegerilor parlamentare din Republica Moldova, aşteaptă formarea rapidă a unui Guvern "inclusiv şi responsabil" şi o opoziţie constructivă şi este pregătită să continue cooperarea pe drumul către transparenţă, statul de drept şi economia de piaţă, se arată într-un comunicat SEAE.

Urmărește
168 afișări
Imaginea articolului UE aşteaptă "cu nerăbdare" formarea unui guvern şi o opoziţie constructivă în Republica Moldova

UE aşteaptă "cu nerăbdare" formarea unui guvern şi o opoziţie constructivă în Republica Moldova (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În acest comunicat emis de Serviciul European pentru Acţiune Externă (SEAE), Înaltului Reprezentant UE pentru Politică Externă Federica Mogherini şi comisarul însărcinat cu Politica de Vecinătate şi Negocieri de Aderare Johannes Hahn afirmă că iau notă de declaraţia OSCE potrivit căreia scrutinul de duminică a fost "caracterizat de o largă opţiune pentru alternative politice, bine administrat în general, deşi excluderea unui concurent electoral cu puţin înainte de ziua alegerilor a ridicat întrebări privind momentul şi circumstanţele".

UE "aşteaptă acum cu nerăbdare atât formarea rapidă a unui Guvern inclusiv şi responsabil, cât şi o opoziţie constructivă", afirmă Mogherini şi Hahn citaţi în comunicat, adăugând că Uniunea "este pregătită să-şi continue cooperarea apropiată cu Republica Moldova pe drumul către transparenţă, statul de drept şi o economie de piaţă mai puternică".

"Un nou impuls pentru reforme va fi crucial pentru asocierea politică şi integrarea europeană a Republicii Moldova", apreciază vicepreşedinta şi comisarul, promiţând că Uniunea "va rămâne un partener de încredere care va susţine efortul de reformare a ţării şi va coopera pentru obţinerea tuturor beneficiilor Acordului de Asociere în interesul tuturor cetăţenilor, indiferent unde trăiesc".

Mogherini şi Hahn reafirmă de asemenea angajamentul Bruxelles-ului de a colabora cu viitorul Guvern în vederea unei "soluţii paşnice globale" la conflictul transnistrean, în baza ssuveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării, cu acordarea unui "statut special Transnistriei".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici