- Home
- Externe
- (04.03.2021, 16:28)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UE avertizează că atitudinea Guvernului britanic riscă să amâne ratificarea Acordului post-Brexit
- UE avertizează că atitudinea Guvernului Boris Johnson riscă să amâne ratificarea Acordului post-Brexit
- Comisar UE: "Evenimentele de ieri au consecinţe dincolo de cele specifice, iar în materie de încredere pot genera unele dificultăţi"
- Guvernul Boris Johnson refuză controalele vamale între provincia Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii
Urmărește
200 afișări
UE avertizează că atitudinea Guvernului britanic riscă să amâne ratificarea Acordului post-Brexit
Atitudinea Guvernului Boris Johnson, care se opune aplicării Protocolului nord-irlandez, riscă să conducă la amânarea de către Parlamentul European a ratificării Acordului post-Brexit, avertizează Mairead McGuinness, comisarul Uniunii Europene pentru Servicii Fianciare.
"Aceste lucruri nu ajută la construirea încrederii. Am mai trecut prin astfel de situaţii cu Marea Britanie. Evenimentele de ieri au consecinţe dincolo de cele specifice, iar în materie de încredere pot genera unele dificultăţi", afirmă Mairead McGuinness, comisarul UE pentru Servicii Financiare, Stabilitate Financiară şi Uniunea Pieţelor de Capital.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
"Eu pot doar să fac speculaţii ... asupra modului în care Parlamentul European ar reacţiona în contextul în care examinează ratificarea Acordului comercial şi de cooperare", a atras atenţia Mairead McGuinness, conform site-ului Politico.eu.
Disensiunile între Uniunea Europeană şi Marea Britanie s-au intensificat din cauza procedurilor de tranzit între provincia britanică Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii, iar Bruxellesul ameninţă Guvernul Boris Johnson cu acţiuni judiciare, din cauza încălcării Acordului Brexit. Guvernul Boris Johnson este nemulţumit de controalele vamale la limita administrativă dintre provincia britanică Irlanda de Nord, care a rămas parte a pieţei UE, şi restul Marii Britanii. Guvernul de la Londra a anunţat miercuri că va prelungi unilateral perioada de tranziţie în zona Mării Irlandei, o iniţiativă considerată de UE o încălcare a Acordului Brexit şi a reglementărilor internaţionale.
"Este vorba de o încălcare a prevederilor relevante" din cadrul Protocolului nord-irlandez. UE va răspunde prin mijloace legale", a declarat Maros Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene privind Relaţii Interinstituţionale şi Prognoză, conform BBC.
Simon Coveney, ministrul de Externe al Irlandei, a declarat că ar fi necesar dialog, dar a subliniat că acţiunile Guvernului Boris Johnson conduc Uniunea Europeană spre acţiuni judiciare. "UE negociază cu un partener în care pur şi simplu nu poate avea încredere. De aceea, UE analizează acum opţiuni legale şi acţiuni judiciare, ceea ce ar însemna un proces de negociere mai formal şi mai rigid, diferit de procesul de parteneriat, în care s-ar încerca rezolvarea împreună a problemelor", a afirmat Simon Coveney la postul RTE.
Parlamentul de la Londra a ratificat deja Acordul post-Brexit semnat de Marea Britanie cu Uniunea Europeană, tratatul vizând raporturile comerciale, fiscale şi bugetare, normele de cooperare judiciară şi în materie de securitate, precum şi garanţiile juridice privind standardele de guvernare. Însă Parlamentul European nu a ratificat încă tratatul. Guvernul Boris Johnson a acceptat propunerea Uniunii Europene de prelungire până pe 30 aprilie a aplicării provizorii a Acordului post-Brexit, pentru a permite ratificarea documentului de către Parlamentul European.
Provincia britanică Irlanda de Nord menţine unele reglementări UE, în virtutea Acordului post-Brexit, pentru a fi evitate controalele vamale la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. În ultimele săptămâni au apărut probleme privind transportul mărfurilor între provincia britanică Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii. Unele puncte vamale portuare au fost închise, după ce angajaţii responsabili de verificări au primit ameninţări.
În contextul retragerii din Uniunea Europeană, Marea Britanie a fost nevoită să acorde un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord în relaţia cu UE pentru a evita apariţia controalelor vamale la frontiera cu Irlanda, ceea ce ar fi afectat semnificativ Acordul de Pace din Vinerea Mare (1998), care a pus capăt conflictului militar nord-irlandez. Însă menţinerea reglementărilor UE în Irlanda de Nord generează probleme privind tranzitul mărfurilor spre şi dinspre restul Marii Britanii.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe