UE avertizează cele mai mari platforme online "să facă mai mult" pentru utilizatori. Îngrijorările sunt legate de eliminarea conţinutului sau ştergerea unor conturi

Comisarul european pentru Justiţie, Consumatori şi Egalitate de Gen, Vera Jourova, a avertizat, joi, companiile Facebook, Google şi Twitter "să facă mai mult" pentru a actualiza termenii şi condiţiile de utilizare în concordanţă cu legislaţia Uniunii Europene, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Urmărește
707 afișări
Imaginea articolului UE avertizează cele mai mari platforme online "să facă mai mult" pentru utilizatori. Îngrijorările sunt legate de eliminarea conţinutului sau ştergerea unor conturi

UE avertizează cele mai mari platforme online "să facă mai mult" pentru utilizatori. Îngrijorările sunt legate de eliminarea conţinutului sau ştergerea unor conturi

Jourova a precizat că giganţii din industria media sociale online au redactat o serie de propuneri, dar care sunt considerate insuficiente pentru a proteja pe deplin utilizatorii, această situaţie fiind considerată "inacceptabilă".

Autoritatea europeană pentru protecţia consumatorilor a anunţat că Facebook, Google şi Twitter au răspuns doar parţial la îngrijorările privind responsabilitatea acestora şi modul în care utilizatorii sunt informaţi despre eliminarea conţinutului sau ştergerea unor conturi.

Comisarul european pentru Justiţie, Consumatori şi Egalitate de Gen, care a cerut aceste modificări privind termenii şi condiţiile, poate să dicteze impunerea unor amenzi în cazul în care companiile nu se vor conforma.

Bruxelles-ul a folosit legislaţia privind protecţia consumatorilor pentru a interzice platformelor online să elimine conţinutul generat de utilizatori "fără a oferi o justificare clară şi fără a oferi consumatorilor posibilitatea de a contesta decizia".

Comisia Europeană a transmis că Facebook trebuie să "clarifice" modul în care o persoană poate contesta eliminarea conţinutului, în timp ce Twitter trebuie să renunţe la dreptul său de a "avea o putere nelimitată" privind ştergerea unor postări, fără a oferi justificări clare.

În luna martie a anului trecut, Comisia Europeană le-a transmis platformelor de social media să-şi schimbe termenii şi condiţiile pentru a le permite utilizatorilor să raporteze incidente de fraudare, având dreptul să acţioneze companiile în instanţă în Uniunea Europeană, nu în Statele Unite.

În plus, Comisia Europeană solicită Facebook, Google şi Twitter să înlăture conţinutul ilegal precum discursuri care incită la ură sau ştiri false, pentru a ajuta "peste 250 de milioane de consumatori UE care folosesc media sociale".

"Pe măsură ce reţelele de media sociale sunt folosite ca platforme de publicitate, acestea trebuie să respecte pe deplin normele privind protecţia consumatorilor. Sunt mulţumit de faptul că aplicarea normelor UE de protecţie a consumatorilor de către autorităţile naţionale aduce beneficii, întrucât unele companii reuşesc să-şi facă platformele mai sigure pentru consumatori; cu toate acestea, este inacceptabil faptul că acest demers nu a fost finalizat încă şi că durează atât de mult. Acest lucru confirmă faptul că avem nevoie de un <<nou acord pentru consumatori>>: normele UE în materie de protecţie a consumatorilor ar trebui respectate şi, în cazul în care companiile nu se conformează, ar trebui să fie vizate de sancţiuni", a spus comisarul european Vera Jourova.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici