- Home
- Externe
- (08.03.2022, 17:44)
- Cezara Mîndrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UE caută soluţii pentru dependenţa de Rusia. „Nu ne putem baza pe un furnizor care ne ameninţă în mod explicit”
Uniunea Europeană încearcă să-şi elimine pe deplin dependenţa de energia rusă „cu mult înainte de 2030”, pentru a se asigura că blocul celor 27 de naţiuni nu se mai confruntă cu decizii dificile privind afectarea propriilor economii în crize geopolitice precum invazia Ucrainei, notează AP NEWS.
Urmărește
1571 afișări
Liderii UE se întâlnesc la Versailles, lângă Paris, pentru un summit de două zile care începe joi, lucrând la modalităţi de reducere a dependenţei lor de Moscova pentru combustibilii fosili .
„Am convenit să eliminăm treptat dependenţa noastră de importurile ruseşti de gaz, petrol şi cărbune”, se arată într-un proiect al unei declaraţii legate de summit.
În acelaşi timp, Comisia Europeană are deja propuneri pentru a realiza acest lucru. Braţul executiv al UE a declarat că măsurile sale „pot reduce cererea UE de gaz rusesc cu două treimi înainte de sfârşitul anului”, ca prim pas.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
„Trebuie să devenim independenţi de petrolul, cărbunele şi gazele ruseşti”, a declarat preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen, într-o declaraţie. „Pur şi simplu nu ne putem baza pe un furnizor care ne ameninţă în mod explicit”.
De mai bine de un deceniu, Uniunea Europeană s-a simţit din ce în ce mai blocată atunci când a intenţionat să abordeze relaţiile sale deteriorate cu preşedintele rus Vladimir Putin, dar perspectiva de a lăsa zeci de milioane de cetăţeni să tremure în frigul iernii din cauza lipsei de combustibili fosili sau a vertiginoaselor preţurile au limitat opţiunile politice.
Preţul gazelor naturale este de 10 ori mai mare decât era la începutul anului 2021. Acesta continuă să curgă prin marile conducte din Rusia către Europa, inclusiv prin cele din Ucraina.
Sistemul de conducte al Europei nu este configurat astfel încât transporturile de gaz lichefiat să ajungă cu uşurinţă în toate colţurile continentului. În plus, analiştii energetici spun că o întrerupere totală a gazului rusesc ar putea fi depăşită doar prin reducerea forţată a consumului de gaze, în primul rând de către utilizatorii industriali.
Comisia UE a spus că Europa ar putea diversifica aprovizionarea cu gaze prin achiziţionarea mai multor gaze naturale lichefiate aduse cu vaporul în loc de conducte din Rusia şi prin obţinerea mai multor importuri de conducte de la furnizori non-ruşi. Acestea ar putea include Norvegia şi Azerbaidjan.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Palatul Élysée: Franţa,Germania şi China susţin suveranitatea Ucrainei şi eforturile în sensul păcii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe