- Home
- Externe
- BRUXELLES, (24.06.2015, 08:28)
- Gaidau Ion
UE cere Kievului să acorde un statut special pe durată nedeterminată regiunii Donbas
Uniunea Europeană a îndemnat Kievul să acorde un statut special pe durată nedeterminată regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk (Donbas), relatează marţi Ukrainska Pravda, în pagina electronică.
Urmărește
2969 afișări
UE cere Kievului să acorde un statut special pe durată nedeterminată regiunii Donbas (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Această cerere a fost formulată de comisarul european pentru Politica de Vecinătate, Johannes Hahn, în cursul ultimei sale vizite la Kiev.
Vicepreşedinta Comisiei de Externe din cadrul Radei Supreme (Parlamentul ucrainean), Ivanna Klimpuş-Ţinţadze, a confirmat pentru Ukrainska Pravda această informaţie.
"Europeanii ne cer să propunem o strategie cu privire la un statut special pentru Donbas. În plus, ei cer ca durata statutului să nu se limiteze la trei ani, ci să fie nedeterminată", a declarat ea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
O mamă de 17 ani şi bebeluşul ei au dispărut. Poliţia din Deva cere ajutorul populaţiei
-
Jack Smith, procurorul care l-a investigat pe Trump, demisionează înainte de preluarea mandatului de către preşedintele ales
-
Zuckerberg cere sprijinul lui Trump pentru a contracara sancţiunile UE asupra companiilor americane
Autoguvernarea zonelor aflate sub controlul insurgenţilor separatişti este un element-cheie al Acordului de la Minsk, semnat la 12 februarie.
Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a semnat la 18 martie un decret de promulgare a unei legi care prevede acordarea unui statut special zonelor rebele din regiunile Doneţk şi Lugansk.
Citeşte şi:
Poroşenko a prezentat un proiect de lege privind acordarea unui statut special zonelor rebele
Citeşte şi:
Petro Poroşenko a promulgat noua lege cu privire la statutul regiunilor Doneţk şi Lugansk. Ucraina a cerut oficial UE mobilizarea unei misiuni de menţinere a păcii în Donbas
Potrivit noii legi, statutul special pentru zonele rebele din Doneţk şi Lugansk, "ocupate temporar", urmează să intre în vigoare după alegerile locale în cele două regiuni din estul ţării.
Liderii republicilor autoproclamate Doneţk şi Lugansk nu vor avea dreptul să participe la aceste alegeri, care vor fi organizate doar după încetarea completă a acţiunilor militare. Kievul va coopera doar cu noii aleşi în cele două regiuni, specifică legea.
Însă liderii republicilor autoproclamate Doneţk şi Lugansk, Aleksandr Zaharcenko şi Igor Plotniţki, au anunţat, într-un comunicat comun difuzat imediat după promulgarea legii, că nu vor ajunge la vreun compromis cu autorităţile de la Kiev atât timp cât "deciziile ruşinoase" cu privire la statutul Donbasului nu vor fi anulate.
De asemenea, Ministerul rus de Externe a denunţat la acea vreme noua lege, susţinând că Administraţia Poroşenko a introdus "termeni suplimentari în proiectul de lege", nestipulate în acordul semnat la Minsk.
Recent, preşedintele rus Vladimir Putin a cerut Statelor Unite şi Uniunii Europene să exercite influenţă asupra Administraţiei prooccidentale de la Kiev pentru sporirea autonomiei regiunilor Doneţk şi Lugansk.
Citeşte şi:
Putin: Rusia susţine Acordul Minsk. Regiunile Doneţk şi Lugansk trebuie să primească autonomie
"Noi facem totul şi vom continua să facem tot ceea ce depinde de noi pentru a exercita influenţă asupra autorităţilor din republicile autoproclamate Doneţk şi Lugansk. Dar nu depinde totul de noi. Partenerii noştri din Europa şi din Statele Unite trebuie să exercite o influenţă adecvată asupra autorităţilor de la Kiev pentru a aplica în totalitate Acordul de la Minsk", a spus Putin într-un interviu acordat la începutul lui iunie cotidianului italian Corriere della Sera.
"În mod concret, este necesară modificarea Constituţiei Ucranei, pentru a se garanta drepturi de autonomie republicilor nerecunoscute", a insistat Putin, referindu-se la autoproclamatele republici separatiste Doneţk şi Lugansk.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Zuckerberg și Musk sunt nemulțumiți de legislațiile UE privind social media. De ce speră Meta și X că Trump le va aduce mai mulți bani
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Biden critică decizia lui Zuckerberg de a renunța la fact-checking: „Mișcarea Meta este foarte rușinoasă”. Ce spune compania
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Alertă „freezing rain” în București. Pe ce dată plouă cu gheață, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Vine iarna în România! Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe