- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UE cere Serbiei să confirme că doreşte consolidarea relaţiilor
Uniunea Europeană a cerut miercuri Serbiei să confirme că doreşte în continuare consolidarea relaţiilor cu blocul comunitar, înaintea unui vot în Parlamentul sârb privind respingerea formală a relaţiilor UE-Serbia, pe fondul disputei legate de Kosovo.
UE cere Serbiei să confirme că doreşte consolidarea relaţiilor
Proiectul este sprijinit de partidul premierului ultranaţionalist Voislav Koştuniţa şi de socialiştii fostului preşedinte Slobodan Miloşevici, care deţin împreună 144 din cele 250 de locuri ale legislativului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Comisarul pentru extindere al UE Olli Rehn a declarat că blocul comunitar îşi va menţine angajamentul faţă de dezvoltarea relaţiilor cu Belgradul.
El a adăugat că "din nefericire, anumite declaraţii recente de la Belgrad în sensul retragerii de la integrarea în UE par să excludă această posibilitate. Iată de ce cerem Guvernului sârb să îşi reafirme angajamentul cu privire la consolidarea relaţiilor cu UE. (...) Suntem pregătiţi să mergem înainte de îndată ce Serbia va fi pregătită să facă acelaşi lucru", a declarat Rehn, într-o conferinţă pe tema strategiei UE în Balcani.
Oficialul european a argumentat că există o "majoritate tacită" a sârbilor care doresc să strângă relaţiile cu blocul comunitar.
Rehn a dezvăluit propunerile CE în încercarea de a menţine sprijinul public în Balcani faţă de o eventuală aderare la UE şi de a asigura stabilitatea în regiune după proclamarea independenţei Kosovo faţă de Serbia, demers sprijinit de statele occidentale.
Propunerile - care trebuie sprijinite de statele membre - stabilesc pas cu pas planurile pentru ca în cele din urmă toate statele să elimine obligativitatea vizelor, dublând numărul burselor acordate în UE şi adoptarea unui tratat de transport rutier, feroviar şi naval şi o mai bună coordonare în vederea modernizării.
Actul UE prevede că Serbia are un rol crucial în stabilitatea regională şi s-a confruntat cu "decizii strategice" privind viitorul său.
Analiştii sunt de părere că Rusia, care sprijină opoziţia Belgradului faţă de independenţa Kosovo, încearcă să îşi sporească influenţa în Balcani.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO