UE cere Serbiei să confirme că doreşte consolidarea relaţiilor
Parlamentul urmează să adopte în curând o rezoluţie conform căreia următorii paşi ai Serbiei în sensul eventualei aderări la Uniunea Europeană ar putea fi făcuţi numai dacă blocul comunitar acţionează pentru a "afirma clar şi fără echivoc integritatea teritoriului Serbiei".
Proiectul este sprijinit de partidul premierului ultranaţionalist Voislav Koştuniţa şi de socialiştii fostului preşedinte Slobodan Miloşevici, care deţin împreună 144 din cele 250 de locuri ale legislativului.
Comisarul pentru extindere al UE Olli Rehn a declarat că blocul comunitar îşi va menţine angajamentul faţă de dezvoltarea relaţiilor cu Belgradul.
El a adăugat că "din nefericire, anumite declaraţii recente de la Belgrad în sensul retragerii de la integrarea în UE par să excludă această posibilitate. Iată de ce cerem Guvernului sârb să îşi reafirme angajamentul cu privire la consolidarea relaţiilor cu UE. (…) Suntem pregătiţi să mergem înainte de îndată ce Serbia va fi pregătită să facă acelaşi lucru", a declarat Rehn, într-o conferinţă pe tema strategiei UE în Balcani.
Rehn a dezvăluit propunerile CE în încercarea de a menţine sprijinul public în Balcani faţă de o eventuală aderare la UE şi de a asigura stabilitatea în regiune după proclamarea independenţei Kosovo faţă de Serbia, demers sprijinit de statele occidentale.
Propunerile – care trebuie sprijinite de statele membre – stabilesc pas cu pas planurile pentru ca în cele din urmă toate statele să elimine obligativitatea vizelor, dublând numărul burselor acordate în UE şi adoptarea unui tratat de transport rutier, feroviar şi naval şi o mai bună coordonare în vederea modernizării.
Actul UE prevede că Serbia are un rol crucial în stabilitatea regională şi s-a confruntat cu "decizii strategice" privind viitorul său.
Analiştii sunt de părere că Rusia, care sprijină opoziţia Belgradului faţă de independenţa Kosovo, încearcă să îşi sporească influenţa în Balcani.