Atât guvernul palestinian, cât şi cel israelian „trebuie să respecte angajamentele asumate în trecut, în special cel referitor la soluţia a două state şi la recunoaşterea tuturor acordurilor din ultimii ani”, a declarat ministrul ceh de Externe, Karel Schwarzenberg, în cursul unei întâlniri cu omologii săi europeni desfăşurată la Hluboka nad Vltavou, în sudul Cehiei.
Dacă viitorul guvern pe care urmează să-l prezinte Benjamin Netanyahu nu va respecta această condiţie, „relaţiile vor deveni foarte dificile”, iar statele UE vor discuta despre consecinţele unei astfel de decizii la următoarea reuniune ministerială, programată pentru sfârşitul lunii aprilie, a adăugat el.
Netanyahu se declară însă ostil formării unui stat palestinian suveran, având în vedere numai acordarea unei autonomii extinse pentru palestinieni şi o „pace economică” cu aceştia, însoţită de o îmbunătăţire a condiţiilor de viaţă în Cisiordania.
Şi alţi miniştri de Externe din ţările UE au apreciat că este inacceptabil un guvern israelian care să nu fie de acord cu soluţia a două state, palestinian şi israelian. „Noi, europenii, cerem ca aplicarea soluţiei a două state să rămână în prim-plan”, a declarat şeful diplomaţiei germane, Frank Walter Steinmeier.
„Miniştrii de Externe trebuie să trimită un semnal clar, care să indice că, dacă nu se întâmplă acest lucru, UE nu va putea accepta”, a adăugat omologul său luxemburghez, Jean Asselborn.
„Nu judecăm o carte după copertă”, a afirmat, la rândul său, ministrul de Externe finlandez Alexander Stubb, reamintind că Netanyahu, „în calitate de prim-ministru cu câţiva ani în urmă, a făcut multe pentru procesul de pace”. Totuşi, el a apreciat că „încă nu a venit timpul” ca UE să aprofundeze relaţiile cu Israelul, „deoarece există un vid de putere” de ambele părţi – israeliană şi palestiniană.
Şi Comisia Europeană a cerut viitorului guvern israelian să respecte angajamentele asumate în trecut. „Comisia este gata să vă acorde asistenţă şi să vă susţină în căutarea păcii, prosperităţii şi securităţii pentru popoarele Israelului şi cele din regiune, pe baza unei viziuni a două state trăind alături în pace şi prosperitate”, se arată într-un mesaj al preşedintelui Comisiei, Jose Manuel Barroso.
Preşedintele turc, Abdullah Gul, aflat luni în vizită la Bruxelles, a lansat şi el un avertisment la adresa dreptei israeliene. „Când guvernul îşi va prelua funcţia, sperăm să asistăm la o schimbare a retoricii” dreptei israeliene faţă de perioada în care aceasta se afla în opoziţie, a spus el.
„Dacă aceste declaraţii vor continua şi la guvernare şi vor deveni politică a guvernului (…), situaţia se va înrăutăţi”, a apreciat Gul.