- Home
- Externe
- BRUXELLES, (13.10.2016, 17:02)
- Mihai Draghici
UE contestă decizia Organizaţiei Mondiale a Comerţului privind presupusele subvenţii excesive acordate grupului Airbus
Uniunea Europeană a iniţiat, joi, procedura de contestare a deciziei Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) care stabileşte că Bruxellesul ar fi acordat subvenţii excesive grupului aeronautic Airbus, informează site-ul agenţiei Reuters.
Urmărește
441 afișări
UE contestă decizia Organizaţiei Mondiale a Comerţului privind presupusele subvenţii excesive acordate grupului Airbus
"Uniunea Europeană nu este de acord cu ajungerea la concluzia că nu s-a conformat unei decizii precedente, deşi majoritatea subvenţiilor contestate de Statele Unite au fost oprite", precizează Comisia Europeană.
În plus, Executivul de la Bruxelles consideră că OMC ar fi făcut erori în evaluarea efectelor pe care subvenţiile acordate Airbus le-ar fi avut asupra activităţilor rivalului direct, Boeing.
Uniunea Europeană nu a eliminat subvenţii care încalcă reguli comerciale destinate grupului aeronautic Airbus SE, a stabilit pe 22 septembrie Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), într-o decizie care deschide calea impunerii unor sancţiuni de miliarde de dolari împotriva Bruxellesului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Şeful NATO sugerează planuri „secrete” pentru negocierile de pace, care vor opri o nouă încercare a lui Putin de a cuceri Ucraina
-
Victor Ponta, deputat PSD, şi-a anunţat candidatura pentru alegerile prezidenţiale
-
Congresul social-democraţilor a validat candidatura lui Crin Antonescu la prezidenţiale / Ciolacu admite greşeala: Am avut încredere într-un partener care n-a respectat înţelegerile
Decizia luată de o comisie specială a OMC reprezintă o lovitură pentru Uniunea Europeană într-o dispută îndelungată cu Statele Unite pe tema subvenţiilor guvernamentale acordate celor mai mari producători de avioane din lume - Airbus Group SE şi Boeing Co.
Statele Unite anunţaseră că vor solicita sancţiuni în valoare de 10 miliarde de dolari dacă UE nu va remedia finanţările ilegale constatate de OMC în anul 2011 şi care ar fi afectat vânzările de avioane şi segmentul pe piaţă al companiei Boeing.
Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) nu poate obliga ţări sau companii să elimine plăţi care încalcă reglementări comerciale, dar poate autoriza măsuri de sancţionare ca forme de presiune asupra guvernelor. În cazul în care contestaţia Uniunii Europene va fi respinsă, Statele Unite pot solicita sancţiuni împotriva Bruxellesului pentru practici anticoncurenţiale.
Într-un caz separat, OMC anchetează şi compania americană Boeing.
"Decizia OMC reprezintă o victorie importantă pentru Statele Unite", a reacţionat în septembrie Michael Froman, reprezentantul american pentru Afaceri comerciale. "Noi am susţinut mult timp că menţinerea de către UE a subvenţiilor destinate industriei aeronautice a generat pierderi de miliarde de dolari pentru companiile americane", a subliniat Froman.
"Aşteptăm ca UE, Germania, Franţa, Marea Britanie şi Spania - unii dintre cei mai apropiaţi parteneri comerciali ai noştri - să respecte decizia OMC. Le cerem să oprească imediat subvenţiile pentru Airbus", a insistat Froman.
Compania Airbus SE a reacţionat transmiţând că decizia OMC confirmă că metoda aplicată de UE în industria aeronautică este acceptabilă conform dreptului comercial internaţional. "A fost necesar să facem doar schimbări limitate în politicile şi practicile europene pentru a fi în legalitate", a subliniat Airbus.
"Uniunea Europeană analizează cu atenţie raportul de 574 de pagini şi a stabilit că unele concluzii sunt nesatisfăcătoare. O victorie importantă pentru UE este că OMC a respins noile acuzaţii ale SUA conform cărora susţinerea pentru modelele Airbus A350 XWB şi A380 ar fi 'subvenţii interzise'. De asemenea, comisia OMC a constatat că susţinerea pentru alte tipuri de avioane, precum A320, a luat sfârşit", a transmis Comisia Europeană în septembrie.
OMC a stabilit că Modelul Airbus A350 a beneficiat de subvenţii, fără însă a fi unele "interzise", aşa cum susţin Statele Unite.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Meteorologii Accuweather anunță temperaturi de -6 grade și NINSORI viscolite în București. Pe ce dată vine iarna
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:52
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1075. Şeful NATO sugerează planuri „secrete” pentru negocierile de pace / Ucraina şi Rusia se acuză reciproc pentru un atac mortal asupra unui internat din regiunea Kursk / Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO este cea mai „ieftină” garanţie de securitate şi o „victorie” pentru Trump
-
astăzi, 14:46