UE face săptămâna de lucru de 48 de ore

Statele membre ale Uniunii Europene au convenit marţi că cetăţenii UE nu ar trebui să lucreze mai mult de 48 de ore pe săptămână, decât dacă doresc ei, iar angajaţii pe perioadă determinată vor beneficia din prima zi de aceleaşi drepturi ca şi angajaţii permanenţi.

Urmărește
151 afișări
Imaginea articolului UE face săptămâna de lucru de 48 de ore

UE face săptămâna de lucru de 48 de ore

Acordul va contribui la încheierea unei dispute de patru ani între partea britanică şi cea franceză referitor la reglementarea pieţei muncii în cadrul UE, care a pus faţă în faţă opiniile economice liberale ale Londrei cu standardele sociale franceze.

"În cadrul consiliului de astăzi am ajuns la un acord asupra a două directive importante - cea referitoare la durata programului de lucru şi la angajaţii temporari", a declarat ministrul sloven al Muncii, Marjeta Cotman. "Propunerea de compromis asupra căreia s-a convenit asigură angajaţilor protecţia necesară şi flexibilitatea organizării programului de lucru", a precizat ea în urma întâlnirii cu omologii săi din statele membre.

Potrivit acordului, Marea Britanie îşi poate menţine cultul privind programul prelungit de lucru, fiind exceptată de la aplicarea unei legi din 1993, care stabileşte săptămâna de lucru la 48 de ore.

"Aceasta înseamnă că oamenii au libertatea de a câştiga din ore suplimentare şi că afacerile pot prospera în perioade aglomerate", a declarat ministrul britanic pentru Afaceri, John Hutton. Un grup de ţări conduse de Franţa s-au opus acestei prevederi, argumentând că legea ar fi ajutat la evitarea cazurilor de exploatare şi a accidentelor.

Marea Britanie a fost exceptată de la această directivă, prin stabilirea unei limite maxime între 60 şi 65 de ore, faţă de 78 de ore inţial, cu condiţia redactării unui raport de evaluare a aplicării acestei excepţii, după şapte ani de la intrarea ei în vigoare. Rediscutarea directivei a devenit stringentă în ultimii patru ani după ce tot mai mulţi medici din cadrul UE au depus plângeri la tribunal pentru nerespectarea deciziilor tribunalelor.

Acordul a fost încheiat parţial datorită schimbării Guvernului în Franţa anul trecut, când aceasta a renunţat la obiecţiile anterioare. La rândul său Marea Britanie a fost conciliantă acceptând să acorde angajaţilor pe perioadă determinată aceleaşi drepturi ca şi celor permanenţi, din prima zi.

Acordul trebuie însă aprobat de PE, iar Spania, Belgia, Cipru, Grecia şi Ungaria au declarat marţi că vor încerca să modifice legea întrucât nu sunt întrutotul de acord cu prevederile acesteia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici