- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (06.01.2020, 11:43)
- Departamentul Economic
UE ia în calcul o taxă pe deşeurile din plastic pentru a completa deficitul bugetar cauzat de Brexit
UE ia în calcul o taxă pe deşeurile din plastic pentru a completa deficitul bugetar cauzat de Brexit, informează Financial Times.
Urmărește
972 afișări
Sursă foto: Profimedia
În timp ce UE27 se pregăteşte pentru negocieri pentru următorul buget pe şapte ani, care va intra în vigoare din 2021, oficiali şi diplomaţi au declarat pentru Financial Times că statele membre sunt gata să accepte o taxă de reciclare a materialelor plastice, primele noi venituri la nivelul UE care vor merge direct către visteria blocului de la stabilirea TVA.
Ca parte a propunerii sale bugetare iniţiale din 2018, Comisia Europeană a propus o taxă pentru plasticul nereciclat, încasările urmând să intre direct în bugetul comun. Suprataxa este estimată să aducă 42 miliarde de euro până în 2027.
În mod tradiţional, Comisia şi Parlamentul European au făcut lobby pentru crearea unor impozite paneuropene, dar statele membre au rezistat încercărilor de a devia veniturile către Bruxelles.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Însă dezbaterea s-a schimbat, întrucât runda actuală a negocierilor bugetare a evidenţiat o gaură de 15 miliarde de euro lăsată de plecarea Regatului Unit. Cinci guverne - Germania, Olanda, Suedia, Danemarca şi Austria - au declarat că îşi doresc un buget care să nu depăşească 1% din venitul naţional brut, cu mult sub propunerea Bruxelles-ului de 1,1% şi procentul dorit de Parlamentul European, de 1,3%.
În plus faţă de taxa privind materialele plastice, Bruxellesul va încerca să convingă guvernele în privinţa unui plan mai controversat de a redirecţiona o parte din încasările din sistemul UE de plafonare şi tranzacţionare a emisiilor de carbon (ETS) către bugetul comun.
Sumele ETS sunt în prezent colectate de statele membre. Zece dintre cele mai sărace state membre ale UE - inclusiv Polonia, Bulgaria, Ungaria şi România - primesc o parte din profiturile ETS pentru a ajuta la finanţarea investiţiilor cu emisii reduse de carbon.
Un oficial al UE a declarat că Executivul european ar sugera utilizarea unei părţi semnificative din toate profiturile ETS pentru buget.
Un înalt funcţionar a avertizat că negocierile cu privire la ETS vor fi mult mai controversate decât taxa pentru plastic. „Este întotdeauna mai uşor să creezi noi surse de venituri decât să iei banii existenţi, aşa cum se întâmplă cu ETS”, a spus sursa citată.
Ţările mai sărace care primesc o parte din fondurile ETS sunt susceptibile să ridice cele mai multe obiecţii, spun diplomaţii.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe