UE ia în considerare măsuri de urgenţă pe fondul crizei gazelor

Uniunea Europană ia în considerare măsuri de urgenţă printre care repornirea unor reactoare nucleare, folosirea comună a stocurilor de gaze şi convocarea unui summit UE-Rusia-Ucraina, în contextul crizei gazului rusesc care afectează mai multe ţări, relatează publicaţia electronică EUObserver.

Urmărește
11 afișări
Imaginea articolului UE ia în considerare măsuri de urgenţă pe fondul crizei gazelor

UE ia în considerare măsuri de urgenţă pe fondul crizei gazelor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Livrările de gaze ruseşti care tranzitează Ucraina au scăzut în mai multe ţări europene de marţi, iar miercuri dimineaţă au fost sistate. Joi vor fi reluate la Moscova negocierile în vederea stabilirii preţului gazelor pentru 2009 între Ucraina şi Rusia, dar preşedintele Viktor Iuşcenko i-a avertizat pe liderii UE că situaţia s-ar putea înrăutăţi.

Nimeni nu ştie exact care este miza sau despre ce este vorba în acest conflict", a declarat un diplomat ceh, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a UE. "Acesta le face (Rusiei şi Ucrainei) o reputaţie foarte proastă". Premierul ceh, Mirek Topolanek a declarat că ar putea convoca un summit UE-Rusia-Ucraina, în ultimă instanţă, dacă situaţia nu se ameliorează.

Între timp însă, experţii în energie ai statelor membre UE se vor întâlni la Bruxelles în cadrul unui "Grup de coordonare pe tema gazelor" pentru a discuta posibile măsuri de solidaritate pentru cele mai grav afectate dintre statele membre UE. "Există rezerve în diferite state membre care ar putea fi folosite, există gaze care ar putea fi transportate, s-ar putea apela la diferite tipuri de combustibil", a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Ferran Tarradellas Espuny.

Preşedintele bulgar, Gheorghi Părvanov, a lansat ideea repornirii a două reactoare nucleare ale centralei de la Kozlodui, închise în baza articolului 36 al Tratatului său de aderare la UE, privind securitatea energetică, în timp ce Lituania analizează posibilitatea repornirii reactorului II al centralei nucleare Ignalina sau construirea de punţi energetice cu Polonia şi Suedia.

Pe termen lung, preşdinţia cehă a UE intenţionează să obţină instalarea de staţii de măsurare a fluxului gazelor la graniţele ruso-ucrainene şi euro-ucrainene, pentru a spori transparenţa în acest domeniu. UE ar putea propune totodată coordonarea tranzitului gazelor printr-un consorţiu nou care prevede monitorizarea de către UE sau negocierea unui tratat cu caracter coercitiv în privinţa tranzitului cu statele vecine.

Citeşte şi:

Rusia a suspendat complet tranzitul gazului destinat Europei prin Ucraina

Ghiorghi Părvanov: Bulgaria trebuie să pregătească repornirea unui reactor de la Kozlodui

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici