UE îi propune lui Biden un nou parteneriat. Ursula von der Leyen: ”Nu ne putem întoarce exact la acelaşi program ca acum cinci ani”

  • Uniunea Europeană l-a invitat pe noul preşedinte al Statelor Unite, Joe Biden, să accepte un nou parteneriat transatlantic.
  • Ursula von der Leyen: ”Nu ne putem întoarce exact la acelaşi program ca acum cinci ani. Nu trebuie să cădem în această capcană.”
  • Relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite au fost marcate de tensiuni în timpul mandatului preşedintelui Donald Trump.
Urmărește
519 afișări
Imaginea articolului UE îi propune lui Biden un nou parteneriat. Ursula von der Leyen: ”Nu ne putem întoarce exact la acelaşi program ca acum cinci ani”
Uniunea Europeană l-a invitat marţi, 10 noiembrie, pe noul preşedinte al Statelor Unite, Joe Biden, să accepte un nou parteneriat transatlantic, ”coloana vertebrală a unei noi alianţe mondiale”.
 
Sănătate, climă, reforma sistemului multilateral bazat pe reguli: acestea sunt câteva dintre domeniile cheie în care cred că Europa poate prelua conducerea şi poate veni cu o nouă agendă pozitivă cu Statele Unite,” a pledat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Ştim că nu ne putem întoarce. Nici în domeniul comerţului, nici al parteneriatului transatlantic de comerţ şi investiţii (TTIP),” a argumentat ea într-o videoconferinţă adresată ambasadorilor ţărilor membre, potrivit Le Figaro.
 
”Nu ne putem întoarce exact la acelaşi program ca acum cinci ani. Nu trebuie să cădem în această capcană. Avem nevoie de o nouă abordare. Pentru că lumea s-a schimbat, la fel ca Statele Unite şi Europa,” a explicat ea. „Unele schimbări în priorităţi şi percepţii depăşesc cu mult un singur politician sau o singură administraţie. Şi nu vor dispărea din cauza unei singure alegeri ”, a subliniat Ursula von der Leyen.
 
Relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite au fost marcate de tensiuni şi ciocniri în timpul mandatului preşedintelui Donald Trump, adversar al multilateralismului şi ostil faţă de UE. Preşedintele executivului de la Bruxelles a propus ca noul parteneriat cu Washington să acopere „toate domeniile, de la securitate la durabilitate, de la reglementarea tehnologică la comerţ, de la condiţii economice globale egale la consolidarea instituţiilor globale”. Dar Comisia Europeană solicită Washingtonului să permită impozitarea marilor companii digitale „din criză mai profitabile şi cu o cotă de piaţă mai mare decât oricând”. Majoritatea sunt grupuri americane.
 
Von der Leyen pledează pentru un acord internaţional privind impozitarea comerţului digital până la „mijlocul anului 2021”. În caz contrar, UE îşi va prezenta propria propunere.
 
De asemenea, Comisia Europeană solicită norme comune pentru platformele online care au dobândit „o influenţă şi o putere economică enorme”. Ea doreşte să reformeze legislaţia privind serviciile digitale pentru a permite eliminarea „întregului conţinut ilegal, protejând în acelaşi timp libertatea de exprimare”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici