- Home
- Externe
- BRUXELLES, (18.02.2020, 19:12)
- Mihai Draghici
UE înăspreşte tonul faţă de Marea Britanie şi cere „garanţii” pentru un eventual acord post-Brexit
- UE înăspreşte tonul faţă de Marea Britanie înaintea negocierilor privind relaţiile post-Brexit.
- Bruxellesul vrea "garanţii" că Londra va accepta condiţii similare în materie de reglementare.
- UE va solicita returnarea unor obiecte culturale preluate ilegal de Marea Britanie.
Urmărește
3600 afișări
Sursa FOTO: Profimedia
"Obiectivul ar trebui să includă un ambiţios parteneriat economic, amplu şi echilibrat, atât timp cât există garanţii suficiente privind condiţii egale", arată, conform agenţiei Reuters, un proiect de document elaborat de ambasadorii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene înaintea unei reuniuni a Consiliului UE programată la sfârşitul lunii februarie prin care vor fi stabilite liniile negocierilor cu Marea Britanie privind relaţiile post-Brexit.
Potrivit proiectului, UE va solicita clauze similare în relaţia cu Marea Britanie în domeniul transporturilor, serviciilor financiare şi în alte sectoare.
În plus, Bruxellesul intenţionează să ceară returnarea unor elemente culturale preluate ilegal de Marea Britanie. "Părţile vor trebui să abordeze şi problemele referitoare la returnarea ori restituirea în ţările de origine a obiectelor culturale luate ilegal", se arată în proiectul de document.
David Frost, negociatorul britanic pe tema Brexit, a declarat luni seară că Marea Britanie nu va accepta condiţiile similare în materie de reglementare stabilite de Uniunea Europeană, subliniind că ţara sa este "independentă", deşi UE a avertizat că nu va oferi concesii Londrei în relaţiile bilaterale. "A crede că noi am putea accepta supravegherea UE asupra aşa-numitei problematici de egalitate pur şi simplu ignoră ceea ce facem noi", a declarat David Frost, consilierul premierului Boris Johnson pentru Afaceri Europene, într-un discurs rostit luni seară la Universitatea Liberă din Bruxelles. "Nu este vorba de o simplă poziţie de negociere care s-ar putea modifica sub presiuni, este vorba de ideea întregului proiect", a adăugat David Frost.
Monitorizarea de către UE a legislaţiei britanice ar intra în contradicţie cu principiile fundamentale ale unui "stat independent", a argumentat David Frost.
David Frost a subliniat că negociatorii vor trebui să "construiască" pe alte modele de acorduri comerciale semnate de Uniunea Europeană. "Aducem în aceste negocieri nu doar poziţionări tactice, ci bazele a ceea ce înseamnă să fii un stat independent. În centrul viziunii noastre este abilitatea de a stabili legi care ne convin, un drept pe care îl are orice alt stat care nu face parte din UE", a insistat David Frost.
Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană pe 1 februarie. În perioada de tranziţie post-Brexit, care durează până pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua să aplice reglementările Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson speră că va finaliza până pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale. Liderii UE i-au transmis în mod repetat că timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra că va trebui să respecte standardele sociale, de muncă şi de protecţie a mediului pentru a obţine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană.
Downing Street susţine că vrea condiţii similare cu cele acordate de Uniunea Europeană Canadei, Coreei de Sud şi Japoniei, dar oficiali UE au atras atenţia că situaţia este diferită la nivelul standardelor în contextul proximităţii geografice dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie.
Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a avertizat că Bruxellesul şi Londra se îndreaptă spre o confruntare puternică. "În materie de probleme comerciale şi în privinţa viitoarelor relaţii, ne vom sfâşia reciproc. Dar aşa este în negocieri, fiecare parte îşi va apăra interesele proprii. Sperăm să ajungem cât mai rapid posibil la un acord, deşi sunt multe subiecte şi vom avea de gestionat probleme serioase", a declarat Jean-Yves Le Drian duminică, la Conferinţa pentru Securitate de la München.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cine este omul care conduce cel mai important lanţ de restaurante din România şi coordonează o echipă de 1.500 de oameni
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
PROSPORT.RO
Cum a ajuns Jennifer Aniston să fie implicată în drama conjugală a soților Obama. Adevărul din culise!
CANCAN.RO
Orașul din România în care vom avea două zile de NINSOARE la început de februarie, potrivit meteorologilor AccuWeather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe