- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UE intenţionează să sară peste reuniunea din Ungaria din cauza vizitei lui Orban la Putin
Uniunea Europeană analizează planurile miniştrilor de externe de a sări peste o reuniune la Budapesta, pe fondul furiei provocate de vizita premierului ungar Viktor Orban la preşedintele rus Vladimir Putin, au declarat luni diplomaţi citaţi de AFP.
UE intenţionează să sară peste reuniunea din Ungaria din cauza vizitei lui Orban la Putin
Mai mulţi diplomaţi au declarat că şeful afacerilor externe ale UE, Josep Borrell, se gândeşte să împiedice miniştrii să meargă în Ungaria pentru o reuniune luna viitoare, convocând o alta în acelaşi timp la Bruxelles.
Măsura vine ca urmare a furiei răspândite în rândul omologilor maghiari din UE după ce Orban a zburat la Moscova şi Beijing şi s-a întâlnit cu fostul preşedinte american Donald Trump, ca parte a unei autoproclamate „misiuni de pace" privind războiul din Ucraina.
ULTIMELE ȘTIRI
-
SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar: VOTEAZĂ AICI
-
Casele de pariuri din SUA îl consideră favorit la alegeri pe Donald Trump
-
Italia se înarmează. Guvernul intenţionează să cheltuiască 8,2 miliarde de euro pentru achiziţionarea de tancuri
-
Românii ar putea plăti mai puţine taxe pe salariu
Ungaria a preluat preşedinţia rotativă a UE la începutul lunii iulie, iar diplomaţii au fost exasperaţi de faptul că Orban a părut să se folosească de această poziţie pentru a adăuga greutate vizitelor sale.
Preşedinţia rotativă, care durează şase luni, este partajată între statele membre ale UE şi nu înseamnă că titularul ei reprezintă întregul bloc.
După călătoriile sale în străinătate, alţi lideri UE l-au atacat pe Orban - cel mai apropiat prieten al Moscovei în cadrul blocului - pentru a insista asupra faptului că nu i s-a acordat un mandat mai larg pentru nicio discuţie.
Diplomaţii au declarat că boicotul de facto al reuniunii Consiliului Afaceri Externe de la Budapesta ar servi drept mustrare pentru Ungaria şi ar împiedica-o să profite de lumina reflectoarelor oferită de preşedinţie.
Un diplomat european a declarat că, dacă Borrell ar convoca o reuniune simultană, „decizia ar fi luată de miniştri".
„Nu ar mai fi o decizie politică ca aceştia să nu meargă în Ungaria, ci că trebuie să meargă la Bruxelles", a spus diplomatul.
Orban, care a fost mult timp „un ghimpe în coasta UE” pentru că guvernul său a regresat în ceea ce priveşte principiile democratice şi statul de drept ale blocului comunitar, rămâne sfidător şi apropiat de Kremlin la mai mult de doi ani după ce Putin a ordonat invazia totală a Ucrainei.
UE s-a opus cu fermitate războiului Rusiei şi a impus Moscovei 14 runde de sancţiuni fără precedent.
Dar Ungaria a blocat în mod repetat eforturile de a pedepsi Kremlinul şi de a ajuta Ucraina în lupta sa împotriva forţelor invadatoare.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO