UE lansează o anchetă privind furnizorii chinezi de turbine eoliene pentru parcuri eoliene din cinci ţări, inclusiv România

  • Comisia Europeană a lansat o anchetă privind subvenţiile acordate companiilor chineze de turbine eoliene, informează Politico şi Financial Times.
  • Bruxellesul îşi intensifică eforturile de a proteja industria europeană de concurenţa mai ieftină.
  • UE investighează şi o licitaţie din România pentru construirea unui parc fotovoltaic.
Urmărește
1278 afișări
Imaginea articolului UE lansează o anchetă privind furnizorii chinezi de turbine eoliene pentru parcuri eoliene din cinci ţări, inclusiv România

Margrethe Vestager, comisarul european responsabil cu politica în domeniul concurenţei, a declarat că autorităţile de reglementare analizează "condiţiile de dezvoltare a parcurilor eoliene din Spania, Grecia, Franţa, România şi Bulgaria".

Oficialii sunt de părere că este posibil ca societăţile chinezeşti care participă la parcurile eoliene să fi primit subvenţii de la Beijing. 

Investigaţia va utiliza noile puteri legislative menite să limiteze subvenţiile care distorsionează piaţa acordate de guvernele străine, în timp ce Bruxellesul încearcă să se apere de concurenţa neloială venită din străinătate, inclusiv de la Beijing.

În 2020, China a depăşit UE în calitate de cel mai mare producător de instalaţii eoliene, iar în prezent deţine peste jumătate din turbinele eoliene aflate în funcţiune la nivel mondial. În sens mai larg, Beijingul încearcă să se impună ca lider mondial în ceea ce priveşte tehnologia curată pe care UE se va baza pentru a realiza tranziţia sa către energia verde.

UE investighează şi o licitaţie din România pentru construirea unui parc fotovoltaic

Uniunea Europeană a anunţat săptămâna trecută că a deschis două investigaţii pentru a stabili dacă doi ofertanţi chinezi au beneficiat în mod excesiv de subvenţii în ofertele lor în cadrul unei licitaţii publice pentru un parc fotovoltaic în România.

Primul consorţiu investigat este format din ENEVO Group din România şi o filială a companiei chineze LONGi Green Energy Technology. Al doilea implică filiale ale companiei chineze de stat Shanghai Electric Group.

Procedura publică relevantă a fost lansată de o autoritate contractantă română (Societatea PARC fotofotovoltaic ROVINARI EST S.A.) pentru proiectarea, construirea şi exploatarea unui parc fotovoltaic în România, cu o putere instalată de 110 MW. Acest proiect este finanţat parţial din Fondul UE pentru modernizare.

În conformitate cu Regulamentul privind subvenţiile străine, întreprinderile sunt obligate să notifice licitaţiile lor de achiziţii publice în UE atunci când valoarea estimată a contractului depăşeşte 250 milioane EUR şi când societăţii i s-au acordat contribuţii financiare străine de cel puţin 4 de milioane EUR din cel puţin o ţară terţă în cei trei ani anteriori notificării.

În urma examinării preliminare a tuturor observaţiilor, Comisia a considerat că este justificat să iniţieze o investigaţie aprofundată pentru doi ofertanţi, deoarece există suficiente indicii că ambele au primit subvenţii străine care denaturează piaţa internă.

În cursul investigaţiei aprofundate, Comisia va evalua în continuare presupusele subvenţii străine şi va obţine toate informaţiile necesare pentru a stabili dacă este posibil ca acestea să fi permis societăţilor să prezinte o ofertă nejustificat de avantajoasă ca răspuns la o licitaţie. O astfel de ofertă ar putea determina alte întreprinderi care participă la procedura de achiziţii publice să piardă oportunităţi de vânzare.   

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici