UE mai unită în domeniul energetic. Ţările membre vor cumpara gaz la comun pe modelul vaccinurilor COVID

Uniunea Europeană se îndreaptă spre achiziţionarea în comun de gaze naturale şi se asigură că instalaţiile sale de stocare vor fi pline pentru a încerca să evite o nouă criză energetică, au declarat marţi oficiali.

Urmărește
2593 afișări
Imaginea articolului UE mai unită în domeniul energetic. Ţările membre vor cumpara gaz la comun pe modelul vaccinurilor COVID

UE mai unită în domeniul energetic. Proiect: Ţările memebre vor cumpara gaz la comun pe modelul vaccinurilor COVID

Blocul comunitar recunoaşte că a fost mult prea dependent de Rusia pentru gazele naturale şi petrol.

Nivelurile scăzute de stocare a gazelor "ne-au adus mari dificultăţi în ianuarie, când am fost un fel de luptă pentru a obţine gaz suplimentar pentru consumul european", a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic.

În condiţiile în care preţurile la energie sunt ridicate, iar rezervele sunt scăzute, UE se uită la ultima sa criză - pandemia COVID-19 - ca la un model de urmat. Statele membre s-au unit pentru a cumpăra vaccinuri în cantităţi uriaşe pentru o distribuţie echitabilă.

Sefcovic a declarat că "este necesar să tragem învăţăminte bune din modul în care am abordat achiziţia de vaccinuri. Cred că există, de asemenea, sprijin pentru achiziţia comună de gaze între statele membre".

Proiectul obţinut de The Associated Press include că "în perspectiva iernii viitoare, statele membre şi Comisia vor colabora urgent ... în vederea achiziţionării în comun de gaz, GNL şi hidrogen". Detaliile unei astfel de înţelegeri ar trebui încă să fie stabilite.

Şi vor avea suficientă influenţă pentru a obţine un acord bun, a declarat Sefcovic.

"Europa ar trebui cu siguranţă să îşi folosească mai bine greutatea sa enormă, scara economiei europene dacă este vorba de negocierea preţurilor la energie", a spus el.

Liderii UE au convenit deja, în principiu, la summitul din 11 martie, să elimine treptat dependenţa de importurile de gaz, petrol şi cărbune din Rusia până în 2027.

UE importă 90% din gazele naturale utilizate pentru a genera electricitate, a încălzi locuinţele şi a aproviziona industria, Rusia furnizând aproape 40% din gazele UE şi un sfert din petrolul său.

Deşi cele mai recente sancţiuni europene împotriva Rusiei - inclusiv interzicerea tranzacţiilor cu banca centrală rusă - sunt fără precedent, blocul comunitar a avut grijă să evite întreruperea fluxului de energie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici