UE negociază cu Statele Unite anularea vizelor pentru România, Polonia, Bulgaria şi Cipru

Anularea vizelor de călătorie în Statele Unite pentru cetăţenii din România, Polonia, Bulgaria şi Cipru se află pe agenda întâlnirii bianuale UE-SUA în domeniul Justiţiei şi Afacerilor Interne, care se desfăşoară miercuri şi joi la Washington, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene (CE).

Urmărește
352 afișări
Imaginea articolului UE negociază cu Statele Unite anularea vizelor pentru România, Polonia, Bulgaria şi Cipru

UE negociază cu Statele Unite anularea vizelor pentru România, Polonia, Bulgaria şi Cipru (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În timp ce americanii se bucură de călătorii fără viză, de până la 90 de zile, pe teritoriul Uniunii Europene (UE), cetăţenii români, polonezi, ciprioţi şi bulgari care doresc să călătorească în Statele Unite sunt obligaţi să obţină viză. Autorităţile de la Washington consideră că aceste patru state, care sunt membre ale Uniunii, nu îndeplinesc, încă, anumite criterii pentru scutirea de la regimul vizelor obligatorii. Între acestea, comunicatul citează faptul că ele nu eliberează paşapoarte biometrice sau nu îndeplinesc pragul de refuz al vizelor.

"Comisia va continua negocierile cu Statele Unite pentru a obţine reciprocitate deplină în privinţa regimului vizelor, cât mai rapid posibil", subliniază comunicatul, prezentând poziţia CE în cadrul acestei reuniuni la nivel de miniştri.

Întâlnirea reprezintă "încă o ocazie pentru ridicarea (acestei) probleme şi realizarea unor progrese către un dialog asupra viziunii pe termen lung despre modul cum va fi consolidată mobilitatea transatlantică şi internaţională într-un mediu sigur", mai apreciază Comisia.

Executivul european este reprezentat de comisarul pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, iar din delegaţie fac parte atât reprezentanţi ai preşedinţiei belgiene a Uniunii (miniştrii de Interne, Justiţie şi un secretar de stat pentru Migrare şi Azil), cât şi ai viitoarei preşedinţii ungare (un vicepremier şi ministrul de Interne). Statele Unite sunt reprezentate de procurorul general Eric Holder şi secretarul pentru Securitate Internă, Janet napolitano.

Pe agenda întâlnirii, în afară de problema eliminării vizelor, se mai află discuţii cu privire la criminalitatea informatică, un acord între Bruxelles şi Washington privind înregistrarea numelor pasagerilor (PNR) şi Declaraţia de la Toledo, semnată de Napolitano şi omologii ei europeni, care se referă la măsuri specifice în patru domenii (securitatea aviaţiei, schimbul de informaţii, cercetare şi activităţi internaţionale). Oficialii vor discuta şi despre securitatea transporturilor aeriene de mărfuri, în urma unor incidente recente.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici