UE nu a ajuns încă la un acord cu Rusia pentru reluarea livrărilor de gaz

Uniunea Europeană nu a obţinut încă un acord cu Rusia pentru reluarea livrărilor de gaze către Ucraina, a declarat comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs.

Urmărește
15 afișări
Imaginea articolului UE nu a ajuns încă la un acord cu Rusia pentru reluarea livrărilor de gaz

Preşedintele Gazprom, Aleksei Miller (s), şi comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După o întâlnire la Bruxelles, cu preşedintele Gazprom, Aleksei Miller, comisarul a declarat că au discutat despre reluarea fluxului de gaz rusesc către Europa şi "că nu au ajuns la un acord privind data reluării acestuia".

Problema se referă la trimiterea unor "observatori ruşi în Ucraina", a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles, în timp ce era întrebat despre motivele refuzului Gazprom de a accepta un acord privind reluarea livrărilor de gaze către Europa via Ucraina.

Dar "această problemă depăşeşte, cred, mandatul" Uniunii Europene, "este vorba despre o problemă bilaterală între Ucraina şi Rusia", iar aceasta trebuie acceptată în mod "bilateral", a declarat el.

Ministrul ceh al Energiei, Martin Riman, a cărui ţară deţine preşedinţia UE şi care participă la discuţii, a confirmat că nu s-a ajuns la un acord cu Rusia.

După ce a semnat un acord cu Ucraina privind desfăşurarea observatorilor europeni pentru verificarea volumelor de gaz livrate de Rusia Ucrainei, Comisia Europeană a prezentat o propunere Gazprom, a explicat el.

"Reprezentanţii Gazprom au refuzat această propunere", a declarat Riman.

"Suntem dezamăgiţi de această poziţie a Rusiei. Partea rusă nu are nici un motiv să refuze această propunere şi să nu reia livrările de gaz rusesc către ţările UE", a adăugat el.

Un acord a fost anunţat cu puţin timp înainte, de partea ucraineană, pentru trimiterea de observatori, în conformitate cu cererile Rusiei, a confirmat el.

Gazprom acuză Ucraina de eşecul încheierii un acord privind trimiterea de observatori

Ucraina a "determinat eşecul" semnării unui acord de trimitere a observatorilor în Ucraina, pentru rezolvarea crizei gazelor, a declarat joi, preşedintele Gazprom, Aleksei Miller, citat de agenţia RIA Novosti.

"Ucraina a determinat eşecul semnării acestui acord", a declarat el. "Toată responsabilitatea cade pe partea ucraineană", a acuzat el.

"Am fi avut posibilitatea astăzi să reluăm livrările de gaz (către Europa via Ucraina), dar acest lucru nu s-a produs", a deplâns el.

(de la stânga) preşedintele Gazprom, Aleksei Miller; un translator; preşedintele CE, Jose Manuel Barroso; comisarul UE pentru Energie, Andris Piebalgs; membrii ai delegaţiei Gazprom

Vladimir Putin reiterează că Rusia nu este vinovată de criza gazelor

Premierul rus, Vladimir Putin, a apărat joi poziţia Rusiei în conflictul gazelor cu Ucraina, acuzând presa occidentală de parţialitate.

"Rusia nu este singura responsabilă. Nu noi am oprit gazele. Noi chiar am continuat să pompăm după ce Ucraina a blocat gazoductele", a subliniat el în cadrul unei reuniuni cu jurnaliştii străini, la una dintre reşedinţele sale de la periferia Moscovei.

El a subliniat că Rusia este favorabilă propunerii de a desfăşura observatori în Ucraina şi la frontiere. Această idee, propusă de cancelarul german Angela Merkel, este "foarte bună", declarase el înainte de anunţul privind eşecul negocierilor la Bruxelles.

"Suntem pe deplin de acord cu aceasta, acest lucru va trebui făcut cât mai repede posibil", a declarat Putin.

Preşedintele Gazprom, Aleksei Miller, şi premierul rus Vladimir Putin

El a reiterat criticile aduse Ucrainei, vinovată în opinia sa de refuzul unei "întregi serii" de propuneri ruseşti, pentru rezolvarea crizei gazelor. "Acest lucru demonstrează că încă de la început, Ucraina are intenţia de a se deda şantajului", a declarat el.

Rusia nu va renunţa să facă Ucraina să plătească preţul de peste 400 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz, superior tarifului de 179,5 dolari pe mia de metri cubi plătiţi de Ucraina în 2008, a declarat el.

"Credem că Ucraina trebuie să plătească preţul pieţei şi suntem pregătiţi să plătim preţul pieţei pentru tranzitul de gaz", a declarat el.

Putin a recunoscut că această criză, care afectează o mare parte din Europa, aduce prejudicii imaginii Rusiei în calitate de furnizor fiabil, dar a acuzat presa occidentală de parţialitate.

"Bineînţeles că acest lucru ne creează probleme. Dar scuzaţi-mă că spun acest lucru, nu am văzut nici o evaluare obiectivă a situaţiei", a declarat el.

"Presa străină, presa occidentală descrie o imagine total subiectivă pe tema «Rusia întrerupe gazele pentru Europa»", a declarat el.

Fostul preşedinte a subliniat că Rusia este de acum mai hotărâtă ca niciodată să înfiinţeze noi căi de aprovizionare pentru Europa, menţionând în special proiectul ruso-german North Stream. Acesta trece pe sub Marea Baltică şi va deservi direct Germania din Rusia.

Acest gazoduct "este privat de orice ţară de tranzit, este direct între Rusia şi consumatorii europeni". Acesta ar fi fost încheiat şi ar fi devenit operaţional în prezent dacă nu ar fi fost "jenat" de părţi terţe în aceşti ultimi ani, a deplâns el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici