UE nu este de acord cu redesenarea frontierelor din Balcanii de Vest

  • O notă diplomatică neoficială a Uniunii Europene analizată de Reuters prezintă redesenarea a frontierelor de-a lungul liniilor etnice din Balcanii de Vest.
  • Discuţia i-a alarmat pe bosniaci, care au văzut-o ca pe o ameninţare la adresa unităţii teritoriale a ţării lor.
Urmărește
3246 afișări
Imaginea articolului UE nu este de acord cu redesenarea frontierelor din Balcanii de Vest

UE nu este de acord cu redesenarea frontierelor din Balcanii de Vest

Uniunea Europeană nu este absolut deloc de acord cu redesenarea frontierelor din Balcanii de Vest, a declarat luni un purtător de cuvânt al executivului blocului comunitar, ca răspuns la o notă diplomatică neoficială care propune ruperea Bosniei şi unirea Kosovo cu Albania, relatează Reuters.
 
Documentul care a circulat printre oficialii UE, propune încorporarea unor părţi din Bosnia în Serbia şi Croaţia pentru a ajuta la integrarea acestor regiuni în UE.
 
Discuţia i-a alarmat pe bosniaci, care au văzut-o ca pe o ameninţare la adresa unităţii teritoriale a ţării lor, la două decenii după ce conflictele etnice au dus la război în regiun. Nota nu a fost asumată oficial de nicio ţară.
 
Nu suntem absolut deloc în favoarea oricăror schimbări la graniţe”, a declarat Eric Mamer, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, la o conferinţă de presă.
 
O notă diplomatică neoficială a Uniunii Europene analizată de Reuters prezintă redesenarea a frontierelor de-a lungul liniilor etnice din Balcanii de Vest.
 
Două foste republici iugoslave, Croaţia şi Slovenia, au aderat la UE. Muntenegru, Serbia, Macedonia de Nord, Bosnia, Albania şi Kosovo speră, de asemenea, să adere.
 
UE susţine că aceste ţări trebuie mai întâi să îşi soluţioneze conflictele de vecinătate şi să avanseze cu reformele democratice înainte de a putea adera. Dar este dornică să păstreze legături strânse cu regiunea, unde Rusia şi China îşi măreşte influenţa.
 
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat luni după discuţiile cu preşedintele sârb Alexander Vucic, la Bruxelles, că UE doreşte „să continue să vadă evoluţii pozitive ale statului de drept” în Serbia ca parte a negocierilor de aderare.
 
Cei doi au discutat şi despre convorbirile Belgradului cu Kosovo, o ţară care în trecut a fost parte a Serbiei şi a cărei independenţă nu este recunoscută de unele state UE, printre care România şi Spania.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici