UE nu este pregătită să recunoască perspectiva europeană a Ucrainei

Speranţele Ucrainei ca săptămâna viitoare să-i fie recunoscute şansele de a adera cândva la Uniunea Europeană, accentuate aparent şi de conflictul georgian, par că s-au redus, au apreciat miercuri diplomaţii europeni.

Urmărește
17 afișări
Imaginea articolului UE nu este pregătită să recunoască perspectiva europeană a Ucrainei

UE nu este pregătită să recunoască perspectiva europeană a Ucrainei

După o nouă dezbatere, miercuri, la care au participat ambasadorii celor 27 de state ale UE, proiectul de declaraţie care urmează să fie dat publicităţii la 9 septembrie, la summitul UE-Ucraina de la Evian, din Franţa, este aproape finalizat, potrivit unor diplomaţi.

Potrivit documentului, majoritatea propunerilor ucrainene vizând recunoaşterea şanselor sale de aderare au fost respinse.

Totuşi, ţările membre au acceptat ca acordul de parteneriat consolidat negociat în prezent cu Ucraina să fie denumit "acord de asociere", termen deja utilizat pentru acordurile dintre UE şi ţările din Balcani, a căror vocaţie europeană este recunoscută.

Dar proiectul nu face nici o referire la "perspectiva europeană" a Ucrainei, dorită de Kiev.

Ucraina spera ca acţiunile militare ale Rusiei în Georgia să atragă ţările reticente (Germania, ţările Benelux) în favoarea sa. Dar acestea nu au cedat presiunilor proucrainene ale polonezilor, cehilor, statelor baltice, britanicilor, suedezilor şi finladezilor.

UE urmează doar "să recunoască aspiraţiile europene" ale Ucrainei şi să aprecieze că acordul de asociere "lasă deschisă posibilitatea dezvoltării relaţiilor UE-Ucraina".

Singurul progres pentru Kiev este că europenii sunt pregătiţi să discute despre condiţiile unei eventuale liberalizări a regimului de vize pentru ucraineni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici