- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UE nu ia în considerare poziţiile statelor care au aderat în 2004 - studiu
Cele zece ţări care au aderat la UE la 1 mai 2004 cer, după cinci ani de la cea mai mare extindere, realizarea unei reforme a principalelor politici ale Uniunii, dar aceste propuneri nu sunt luate în considerare de Bruxelles, potrivit unui studiu prezentat marţi la Sofia, relatează AFP.
UE nu ia în considerare poziţiile statelor care au aderat în 2004 - studiu
Potrivit unui studiu realizat de Institutul Open Society, dacă ar fi fost luate în considerare, Uniunea Europeană ar fi admis Croaţia şi Serbia "în decurs de câteva luni" şi ar fi accelerat negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova. Studiul se bazează pe rapoarte realizate de specialişti din Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia şi România.
Bulgaria şi România au aderat la UE la 1 ianuarie 2007.
Dacă ar fi fost ascultate poziţiile acestora, noii membri ar fi continuat de asemenea construirea a 12 noi reactoare şi centrale nucleare în regiune, ar fi intensificat aderarea acestora la zona euro şi ar fi eliminat restricţiile de circulaţie pentru muncitori, potrivit autorilor studiului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
-
Viktor Orban afirmă că UE trebuie să regândească sancţiunile aplicate Rusiei. Care este explicaţia lui
Totuşi, noile state membre au dat dovadă de o anumită inerţie "care se exprimă prin lipsa capacităţii de a-şi formula şi promova poziţiile", conform studiului.
"Aceste ţări întâmpină dificultăţi în a asimila şi a se obişnui cu ideea că Bruxelles-ul nu este Moscova şi că atunci când Bruxelles-ul le întreabă ce doresc, se aşteaptă la un răspuns", a declarat analistul Marin Lessenski de la Institutul Open Society.
Această atitudine vine, potrivit acestuia, dintr-o "inerţie pasivă" adoptată după perioada de preaderare, când Bruxelles-ul le-a spus ce trebuie să facă.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO