UE nu reuşeşte să ajungă la un acord privind embargoul asupra petrolului rusesc. Diplomaţii susţin că sunt "încă prea multe detalii de rezolvat"

Duminică, UE nu a reuşit să ajungă la un acord privind un embargo asupra petrolului rusesc, dar diplomaţii vor încerca în continuare să facă progrese înainte de summitul de luni-marţi privind o derogare pentru livrările prin conducte către ţările fără ieşire la mare din Europa Centrală, au declarat oficiali.

Urmărește
1349 afișări
Imaginea articolului UE nu reuşeşte să ajungă la un acord privind embargoul asupra petrolului rusesc. Diplomaţii susţin că sunt "încă prea multe detalii de rezolvat"

Cu toate acestea, un diplomat UE de rang înalt a declarat că există "încă prea multe detalii de rezolvat" pentru a spera la un acord înainte ca liderii Uniunii Europene să se reunească luni după-amiază la Bruxelles, scrie Reuters.

Sancţiunile propuse pentru importurile de petrol fac parte din cel de-al şaselea pachet de sancţiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei din cauza invaziei acesteia în Ucraina.

Pachetul include tăierea celei mai mari bănci ruseşti, Sberbank, de la sistemul SWIFT, interzicerea televiziunilor ruseşti în UE şi adăugarea mai multor persoane pe o listă de persoane ale căror active sunt îngheţate şi care nu pot intra în UE.

Întregul pachet a fost blocat de Ungaria, care afirmă că un embargo asupra petrolului ar fi o lovitură grea pentru economia sa, deoarece nu poate obţine cu uşurinţă petrol din altă parte. Slovacia şi Republica Cehă şi-au exprimat îngrijorări similare.

Discuţiile privind embargoul asupra petrolului durează de o lună fără niciun progres, iar liderii au dorit să ajungă la un acord pentru summitul lor pentru a evita să pară dezuniţi în răspunsul lor la Moscova.

Pentru a ieşi din impas, Comisia Europeană a propus ca interdicţia să se aplice doar petrolului rusesc adus în UE cu petroliere, lăsând Ungaria, Slovacia şi Cehia să continue să primească petrol rusesc prin conducta rusă Druzhba pentru o perioadă de timp, până când se vor găsi surse alternative de aprovizionare.

Budapesta susţine această propunere, au declarat oficialii, dar discuţiile de duminică s-au împotmolit în legătură cu finanţarea UE, întrucât Ungaria doreşte să sporească capacitatea conductelor de petrol din Croaţia şi să îşi schimbe rafinăriile de la utilizarea ţiţeiului rusesc Urals la ţiţei Brent, au declarat oficialii.

Acest lucru va fi discutat de trimişii UE luni dimineaţă, împreună cu problema modului în care se poate asigura o concurenţă loială, având în vedere preţurile mai mari cu care statele membre care se bazează pe ţiţeiul Brent expediat pe cale maritimă s-ar confrunta ca urmare a sancţiunilor.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici