UE a afirmat că ar dori plecarea lui Kadhafi, a amintit Werner Hoyer, al doilea în ierarhia diplomaţiei germane, în cursul unei conferinţe de presă, la finalul unei reuniuni a liberalilor europeni.
„Trebuie să spunem clar că luăm în serios (această dorinţă) şi că nu ne vom mulţumi cu o soluţie prin care, în final, suntem în măsură să îl împiedicăm pe Kadhafi să continue să-şi tortureze poporul … rămânând în acelaşi timp la putere şi lăsând ţara în haos”, a subliniat Hoyer.
„De aceea este necesar să continuăm cu activităţile non-militare şi cred că aici intră UE în joc”, a adăugat el.
„Dincolo de activităţile militare legitimate de Consiliul de Securitate al ONU, este necesar să accelerăm procesul sancţiunilor împotriva lui Kadhafi, ştiind însă că efectul acestor sancţiuni va necesita mai mult timp”, a precizat el.
Un nou set de sancţiuni europene împotriva Libiei a intrat în vigoare joi, vizând în special National Oil Corporation (NOC), principalul grup petrolier libian, şi filialele sale.
Dar „este foarte dificil să recenzăm companiile respective”, a subliniat el, adăugând că „mai sunt multe de făcut în acest domeniu”.
„Pe termen mediu, problema fluxului de bani în buzunarele lui Kadhafi şi ale oamenilor săi este un element decisiv pentru şansele sale de supravieţuire”, a apreciat Hoyer.
Germania pledează pentru un veritabil embargo petrolier împotriva Libiei, chiar dacă UE nu mai importă petrol şi gaze libiene. Italia şi Spania, principalele ţări europene vizate, au schimbat furnizorii, potrivit Comisiei Europene.