Potrivit preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, şefii de stat şi de guvern au adoptat o strategie etapizată de sancţionare a Rusiei, scopul fiind constrângerea Moscovei să iniţieze negocieri pentru soluţionarea crizei din Ucraina.
„Situaţia din Ucraina trebuie să se detensioneze. Dacă Rusia nu va face acest lucru, vor exista grave implicaţii în relaţiile UE-Rusia”, a insistat Van Rompuy.
Uniunea Europeană consideră „ilegală” decizia Parlamentului din Crimeea de a solicita anexarea regiunii ucrainene de către Rusia, anunţă preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, citat de AFP. „Decizia Parlamentului din Crimeea intră în contradicţie cu prevederile Constituţiei Ucrainei şi este ilegală”, a declarat Van Rompuy după summitul de la Bruxelles.
„Este foarte important ca cele 28 de state membre UE să vorbească pe aceeaşi voce”, a declarat preşedintele Franţei, François Hollande.
UE va semna Acordul de asociere cu Ucraina înaintea alegerilor – Herman Van Rompuy
Uniunea Europeană intenţionează să semneze Acordul de asociere cu Ucraina înaintea alegerilor, anunţă preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.
„Rămânem alături de Ucraina şi reiterăm angajamentul european de a semna Acordul de asociere”, a explicat Van Rompuy.
„Vom semna capitolele politice ale Acordului foarte curând, înaintea alegerilor”, a spus liderul UE.
Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, a declarat, anterior, că liderii europeni nu vor anunţa sancţiuni împotriva Rusiei, joi, la Bruxelles, unde se vor întâlni pentru a discuta pe tema Ucrainei.
„Sancţiunile nu vor veni decât dacă lucrurile nu se mişcă în direcţia bună”, a declarat Jean-Marc Ayrault pentru postul de radio RMC şi pentru BFMTV.
Miercuri, la Paris, „au avut loc discuţii cu toată lumea şi Franţa este cea care le-a organizat. Au fost ruşi, dar au fost şi ucraineni. Pentru moment, ei încă nu şi-au vorbit dar la Bruxelles vor fi toţi şefii de stat şi de guvern care vor adopta o linie de conduită”.
Liderii europeni se reunesc joi la Bruxelles pentru un summit extraordinar consacrat mijloacelor de a ajuta Ucraina să răspundă „agresiunii” ruse în Crimeea.
Decis în regim de urgenţă, luni, acest summit de criză va începe la ora 11.30 (12.30 ora României) printr-o întâlnire cu noul premier ucrainean, Arseni Iaţeniuk. Angela Merkel, François Hollande, David Cameron şi alţi 25 de lideri ai UE se vor reuni pentru a „dezbate situaţia din Ucraina şi reacţia UE”.
„Ucrainenii cer să trăiască în democraţie. Preşedintele ucrainean care a fost ales a părăsit ţara. Există un Guvern provizoriu, vor fi alegeri la 25 mai pentru că trebuie alegeri cât mai repede posibil. Iar europenii şi Franţa în special au un obiectiv, acela de a păstra integritatea teritorială a Ucrainei şi suveranitatea sa”, a declarat Jean-Marc Ayrault.
„Trebuie să existe o suveranitate şi o integritate totală a acestei ţări care nu trebuie bucăţită. În acelaşi timp, Ucraina trebuie să aibă relaţii bune cu Rusia, deoarece Rusia nu este inamicul nostru, Rusia nu este adversarul nostru”, a continuat premierul.
„Trebuie să avem o politică de schimb de opinii cu Rusia, dar vorbind sincer, pentru că nu este acceptabil de exemplu ca grupuri ruseşti să intervină în Crimeea. Crimeea face parte din Ucraina”, a conchis el.