Potrivit a trei oficiali, citaţi de FT, Comisia Europeană va conveni săptămâna acesta să analizeze limitarea mai mare a importurilor, o măsură care ar creşte tensiunile cu partenerii comerciali. Printre primele ţinte s-ar putea număra culturile americane, cum ar fi soia, care sunt cultivate cu pesticide pe care agricultorii din UE nu au voie să le folosească.
„Avem semnale foarte clare de la Parlament, semnale foarte clare şi de la statele membre şi de la fermierii noştri: orice nu este permis în UE, ar trebui să fie interzis de la import”, a declarat comisarul pentru sănătate Olivér Várhelyi într-un interviu.
Trump a atacat ţările care au blocat produsele americane, inclusiv UE, despre care a spus că a interzis crustaceele din 48 din cele 50 de state ale SUA. El a ameninţat cu tarife vamale pe cei care nu îşi schimbă politica.
Comisia se opune de mult timp solicitărilor Franţei şi ale altor state membre pentru un măsuri, argumentând că acesta ar putea încălca normele OMC. Organismul permite restricţii doar din motive ştiinţifice care nu discriminează importurile.
UE interzice multe pesticide pentru că dăunează plantelor sau animalelor, chiar dacă agenţia sa pentru sănătate a decis că unele dintre acestea pot fi ingerate fără riscuri la niveluri scăzute.
Planul UE este inclus într-o foaie de parcurs „Viziune pentru agricultură” elaborată de comisarul pentru agricultură Christophe Hansen.
„Vorbim doar despre cele mai periculoase pesticide şi va exista o evaluare a impactului pentru a proteja competitivitatea înainte de orice decizie”, a declarat un oficial, adăugând că «avem nevoie de cafea, mango şi avocado».
Várhelyi a declarat că pesticidele care utilizează agenţi cancerigeni, mutageni sau perturbatori endocrini nu ar trebui să fie permise în bloc pe alimentele importate.
Una dintre aceste substanţe este paraquat, un erbicid interzis în UE, dar utilizat în SUA pe culturi, inclusiv soia.
Pesticide Action Network Europe a găsit pesticide precum fungicidul propiconazol şi insecticide neurotoxice ucigaşe de albine în multe importuri, conform unui raport publicat la începutul acestei luni.
„Aceste substanţe apar adesea în amestecuri de tip „cocktail de pesticide” şi, în unele cazuri, nivelurile lor depăşesc limitele legale de reziduuri stabilite pentru pesticidele individuale”, a declarat grupul.
„Limitele de reziduuri permise mai ridicate sunt adesea menţinute pentru a satisface partenerii comerciali internaţionali, punând în pericol sănătatea cetăţenilor europeni”, a adăugat acesta.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.