- Home
- Externe
- BRUXELLES, (09.03.2016, 16:38)
- Valentin Vidu - Mediafax
UE prelungeşte cu şase luni sancţiunile impuse după anexarea Crimeei de către Rusia
Ambasadorii statelor membre UE au convenit miercuri să prelungească sancţiunile impuse unui număr de 146 de persoane şi 37 de entităţi care, acuză UE, au beneficiat de pe urma anexării Crimeei de către Rusia sau au acţionat împotriva integrităţii teritoariale a Ucrainei, relatează RFE-RL online.
Urmărește
1933 afișări
UE prelungeşte cu şase luni sancţiunile impuse după anexarea Crimeei de către Rusia
Sancţiunile impuse celor de pe această listă urmează să fie prelungite cu şase luni.
Pe listă figurează, între alte nume, cel al vicepremierului rus Dmitri Rogozin, al consilierului prezidenţial rus Serghei Glazîev şi al lui Dmitri Kiseliov, considerat şeful propagandei la Kremlin.
Între entităţile sancţionate se află o serie de firme din Crimeea şi diverse batalioane ale separatiştilor proruşi din estul Ucrainei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Numele a trei persoane - toate decedate - au fost scoase de pe listă, inclusiv cel al lui Igor Sergun, fostul director GRU (principalul serviciu de spionaj militar rus). Sergun a decedat subit în Liban la începutul acestui an.
Decizia urmează să intre în vigoare ulterior.
Statele Unite au anunţat cu o săptămână în urmă, miercurea trecută, că au prelungit sancţiuni similare, constând în blocarea activelor şi interdicţia eliberării de vize.
De asemenea, sancţiuni economice, energetice şi bancare dure, impuse Rusiei după anexarea Crimeei şi o presupusă implicare rusă în conflictul armat din estul Ucrainei, au fost prelungite până la sfârşitul lui iulie.
57 de eurodeputaţi îi cer lui Mogherini să-i impună sancţiuni lui Putin în cazul Savcenko
Membri ai Parlamentului European (PE) au îndemnat-o pe Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Federica Mogherini să-i impună sancţiuni preşedintelui rus Vladimir Putin şi altor 28 de persoane din cauza tratamentului "ilegal" aplicat pilotului ucrainean Nadia Savcenko.
În total 57 de eurodeputaţi au semnat, pe 8 martie, o scrisoare în care prezintă o listă de nume ale unor ruşi şi separatişti proruşi din estul Ucrainei pe care-i acuză de faptul că sunt "responsabili de decizia politică de răpire" a lui Savcenko, de "transportarea ei pe teritoriul Rusiei, deţinerea ei ilegală şi fabricarea acuzaţiilor care-i sunt aduse".
În afară de numele lui Putin, pe această "listă neagră" apar, de asemenea, cel al directorului Serviciului Federal rus de Securitate (FSB) Aleksandr Bortnikov, al preşedintelui Comisiei pentru Politică Externă din cadrul Dumei de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus) Aleksei Puşkov, ale unor procurori de rang înalt din Rusia şi al liderului separatist prorus din estul Ucrainei Igor Plotniţki.
Pe listă figurează totodată nume ale unor procurori, judecători şi altor persoane, care sunt acuzate că au "fabricat probe" împotriva lui Savcenko, care au declarat valide din puct de vedere legal, în curte, "probe fabricate" şi că au prelungit timp de 20 de luni detenţia lui Savcenko, în aşteptarea încheierii procesului acesteia.
Semnatarii scrisorii cer ca lui Putin şi celorlalţi să le fie interzisă eliberarea de vize UE, să le fie blocate activele şi să le fie confiscate toate proprietăţile pe care le deţin pe teritoriul Uniunii Europene (UE).
Savcenko anunţă că va continua greva foamei, după ce judecătorul amână verdictul până la 21 martie
Pilotul şi parlamentarul Nadia Savcenko a anunţat miercuri, în instanţă, că va continua să facă greva foamei, în urma unei şedinţe tensionate, în cadrul căreia judecătorul rus a amânat verdictul în acest caz extrem de mediatizat până pe 21 martie.
Sfidătoare, ea a spus că nu recunoaşte nici tribunalul şi nici verdictul acesteia, după care s-a aşezat pe banca dinăuntrul cuştii acuzaţilor şi a făcut un gest obsen către magistrat.
Ea a subliniat că va continua greva foamei indiferent de consecinţe. "Trebuie să înţelegeţi că ne jucăm cu viaţa mea. Miza este mare, iar eu nu am nimic de pierdut", a spus ea.
Ea a avertizat că o revoltă populară similară mişcării "Euromaidan" din Ucraina este inevitabilă în Rusiaşi a apreciat că preşedintele rus Vladimir Putin "nu se poate agăţa de putere prin sângele oamenilor".
Savcenko, în vârstă de 34 de ani, a purtat un tricou pe care era imprimat tridentul ucrainean în timpul acestei şedinţe, într-un tribunal din oraşul rus Doneţk, situat în apropiere de frontiera cu Ucraina, în care a promis că se va întoarce "vie sau moartă".
Ea este acuzată că a acţionat ca "observator" şi a furnizat coordonatele unui atac cu mortar în estul Ucrainei, în iulie 2014, soldat cu moartea a doi jurnalişti ruşi care acopereau conflictul armat dintre forţele guvernamentale ucrainene şi separatişti proruşi.
Savcenko afirmă că a fost capturată de separatişti, în Ucraina, şi adusă ilegal, cu forţa, în Rusia.
Procurorii au cerut să fie condamnată la 23 de ani de închisoare şi la plata unei amenzi în valoare de 100.000 de ruble (1.400 de dolari). Ea este acuzată de crimă, tentativă de crimă şi traversarea ilegală a frontierei ruse.
În scurta şedinţă de miercuri, avocatul lui Savcenko a citit declaraţia sa de închidere, pe care a fost împiedicată să o citească în audierea de joia trecută. După aceea, avocatul a cerut Curţii să pronunţe verdictul imediat.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: UE prelungeşte sancţiunile pentru 16 foşti oficiali ucraineni, inclusiv Viktor Ianukovici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe