UE: reuniune la Praga pentru a construi o "nouă ordine", fără Rusia

Uniunea Europeană doreşte ca cele 44 de ţări care se reunesc joi la Praga pentru un summit inaugural al Comunităţii Politice Europene (CPE) să sublinieze izolarea internaţională a Rusiei din cauza războiului purtat de Moscova în Ucraina, a declarat cel mai înalt diplomat al blocului, conform Reuters

Urmărește
750 afișări
Imaginea articolului UE: reuniune la Praga pentru a construi o "nouă ordine", fără Rusia

UE: reuniune la Praga pentru a construi o "nouă ordine", fără Rusia

Cu toate acestea, summitul va fi probabil dominat de divergenţele privind modul de plafonare a preţului la gaze pentru a limita costurile energetice în creştere, determinate de război, care afectează redresarea economică post-COVID.

O creaţie a preşedintelui francez Emmanuel Macron, CPE reuneşte cele 27 de state membre ale Uniunii Europene şi alte 17 ţări, inclusiv câteva care aşteaptă să adere la bloc şi singura care a părăsit vreodată blocul, Regatul Unit.

"Această reuniune este o modalitate de a căuta o nouă ordine fără Rusia. Nu înseamnă că vrem să excludem Rusia pentru totdeauna, dar această Rusie, Rusia lui Putin, nu are un loc", a spus el.

Borrell a subliniat că reuniunea CPE include ţări de la Marea Britanie la Serbia şi Turcia, întinzându-se din Caucaz până la Marea Nordului şi Marea Mediterană.

"Acesta este semnalul pe care vrem să îl transmitem, că, din nefericire, nu putem construi o ordine de securitate cu Rusia. Rusia este izolată... Nu are un loc, dar toţi ceilalţi sunt aici".

Adunarea de la Praga este văzută ca o mare demonstraţie de solidaritate pentru un continent împotmolit în multiple crize - inclusiv consecinţele economice şi de securitate ale războiului din Ucraina. Cu toate acestea, organizatorii au fost neclari cu privire la obiectivele concrete ale forumului.

Borrell declarase în ajunul summitului că numeroşii lideri se vor întâlni doar pentru o jumătate de zi pentru un o primă discuţie. Întrebările cu privire la scopul final al forumului, la componenţa şi funcţionarea acestuia rămân nerezolvate, a spus el.

Unii au considerat deja că CPE este doar un alt forum de discuţii, care va fi dificil de gestionat nu doar din cauza dimensiunii sale, ci şi din cauza diversităţii sale şi a rivalităţilor tradiţionale dintre mulţi dintre membrii săi, de la Armenia şi Azerbaidjan la Grecia şi Turcia.

Alţii au văzut o speranţă în decizia prim-ministrului britanic Liz Truss de a participa, un gest care ar putea deschide calea spre legături mai strânse între UE şi Londra, care au fost zdruncinate de disputele post-Brexit cu privire la Irlanda de Nord.

În rândul celor 27, tensiunile se vor manifesta, de asemenea, în legătură cu pachetul de sprijin de 200 de miliarde de euro al Germaniei pentru întreprinderi şi gospodării, pe care multe alte state membre îl critică pentru că dăunează concurenţei pe piaţa unică a UE.

Întâlnirea va fi urmată vineri de o reuniune a liderilor UE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici