UE scapă de gazul ruşilor ca să devină dependentă de panourile solare din China

În 2021, panourile solare făcute în China, cel mai mare poluator al lumii, au reprezentat 75% din producţia glo­bală, timp în care producţia din Europa nu a reprezentat decât 2,8%.

Urmărește
4587 afișări
Imaginea articolului UE scapă de gazul ruşilor ca să devină dependentă de panourile solare din China

UE scapă de gazul ruşilor ca să devină dependentă de panourile solare din China

În cursa pentru a scăpa de gazul rusesc, care a stat la baza construcţiei industriale a Germaniei, de exemplu, Europa se scufundă într-o nouă dependenţă, cea de panouri solare made in China.

„Europa se chinuie să scape de dependenţa sa de Rusia, dar riscă să crească dependenţa faţă de un alt stat autoritar, China, în goana după resurse alternative de ener­gie“, se arată într-o analiză publicată recent de Yahoo Finance.

Anul trecut, UE a importat din afara statelor care compun blocul panouri solare de 11,2 miliarde de euro, cu 40% mai mult faţă de 2020, arată cel mai recent raport al Eurostat. Mai departe, statisticile disponibile pe InfoLink, o companie de consultanţă din Taiwan, arată că din ianuarie 2022 şi până în august 2022 valoarea panourilor vândute de China către Europa a ajuns la peste 16 mld. dolari (15 mld. euro), mai mult decât dublu faţă de valoarea de 7,2 mld. dolari de anul trecut. Creşte­rea a fost însă cauzată şi de scumpirea ma­sivă a polysilico­nului, materie primă cheie pentru produ­cerea panourilor, dar şi pe fondul cererii semnificative din partea UE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici