UE se angajează să consolideze lupta împotriva terorismului după atacurile de la Bruxelles

Miniştrii pentru Securitate şi ai Justiţiei din UE s-au angajat joi să intensifice lupta împotriva terorismului, după atacurile de marţi de la Bruxelles, despre care unii pretind că ar fi fost evitate printr-o mai bună împărtăşire de informaţii şi o legislaţie încă în suspans, relatează DPA online.

Urmărește
1212 afișări
Imaginea articolului UE se angajează să consolideze lupta împotriva terorismului după atacurile de la Bruxelles

UE se angajează să consolideze lupta împotriva terorismului după atacurile de la Bruxelles (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"A venit vremea să trecem de la vorbe la fapte", a îndemnat comisarul UE însărcinat cu Afacerile Interne Dimitris Avramopoulos. "Viaţa cetăţenilor noştri, securitatea cetăţenilor noştri sunt în pericol", a subliniat el.

Miniştrii au stabilit, într-o declaraţie comună, zece priorităţi, inclusiv promisiunea de ancheta, "ca o problemă urgentă", cu privire la reţele teroriste implicate în atacurile sângeroase de marţi din capitala belgiană şi la atacurile sângeroase de la Paris de anul trecut.

Ei se angajează, de asemenea, să intensifice eforturile ţărilor lor în vederea unui schimb de informaţii, inclusiv veghind la "o alimentare sistematică, o utilizare compatibilă şi o interoperabilitate a bazelor de date europene şi internaţionale în domeniile securtăţii, transpoturilor şi migraţiei".

Ministrul suedez de Interne Anders Ygeman a afirmat că împărtăşirea informaţiilor s-a îmbunătăţit deja, dar a recunoscut că există "o mică neîncredere între serviciile din diverse state din Europa".

"Multe autorităţi naţionale nu vor să-şi împărtăşească informaţiile cu toţi ceilalţi", a declarat ministrul german de Interne Thomas de Maiziere. "Această mentalitate trebuie schimbată", a îndemnat el.

"Avem nevoie să ne aşezăm cu toţii, într-un loc, la aceeaşi masă, pentru a schimba informaţii, chiar şi informal, fără prea multe proceduri", a declarat ministrul italian de Interne Angelino Alfano.

Miniştrii afirmă totodată că Uniunea Europeană va accelera ritmul noilor măsuri antiteroriste care urmează să fie finalizate - inclusiv o mai veche propunere în vederea începerii storcării datelor pasagerilor companiilor aeriene care călătoresc către, în afara şi în interiorul blocului european.

Susţinătorii acestui aşa-zis sistem de înregistrare a numelor pasagerilor (PNR) afirmă că acesta va ajuta în contracararea criminalităţii şi terorismului, însă programul a fost blocat de către Parlamentul European (PE) din cauza unor îngrijorări cu privire la confidenţialitatea datelor personale.

De Maiziere a catalogat aceste îngrjorări ca "nejustificate", "având în vedere situaţia dramtică", iar ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve a spus că Parlamentul a primit garanţii potrivit cărora datele călătorilor vor fi protejate în cadrul unui nou sistem PNR.

Miniştrii UE au subliniat, în declaraţia lor comună de joi, necesitatea "adoptării unei directive PNR în aprilie 2016 şi implementarea ei de urgenţă".

Ei au mai promis să continue "în mod hotărât" eforturile deja existente atât în vederea accelerării luptei împotriva traficului de armament, falsificării documentelor şi finanţării teroriştilor, cât şi în vederea unei îmbunătăţiri a verificării identităţii la frontierele externe ale Uniunii.

"Nu avem nevoie de planuri noi, avem nevoie să punem deplin în aplicare măsurile adoptate anterior şi pe care le-am decis anterior", a declarat ministrul olandez de Interne Ronald Plasterk, a cărui ţară deţine preşedinţa semestrială a Uniunii.

Ministrul austriac de Interne Johanna Mikl-Leitner a apreciat că reuniunea de joi va reprezenta "un semnal puternic că toate cele 28 de state membre sunt unite în lupta împotriva terorismului".

Însă unii miniştri şi-au exprimat scepticismul, având în vedere că UE a făcut promisiuni asemănătoare în urma atacurilor teroriste de anul trecut din Franţa, pe care nu le-a respectat.

"Înţeleg foarte bine scepticismul şi aş spune că chiar împărtăşesc (acest) scepticism", a declarat ministrul belgian de Interne Koen Geens.

Dar "să nu disperăm, să nu ne lăsăm copleşiţi de scepticism şi să fim încrezători că Europa va găsi mereu soluţii", a îndemnat el.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici