- Home
- Externe
- BRUXELLES, (26.03.2016, 09:04)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UE se angajează să consolideze lupta împotriva terorismului după atacurile de la Bruxelles
Miniştrii pentru Securitate şi ai Justiţiei din UE s-au angajat joi să intensifice lupta împotriva terorismului, după atacurile de marţi de la Bruxelles, despre care unii pretind că ar fi fost evitate printr-o mai bună împărtăşire de informaţii şi o legislaţie încă în suspans, relatează DPA online.
Urmărește
1212 afișări
UE se angajează să consolideze lupta împotriva terorismului după atacurile de la Bruxelles (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
"A venit vremea să trecem de la vorbe la fapte", a îndemnat comisarul UE însărcinat cu Afacerile Interne Dimitris Avramopoulos. "Viaţa cetăţenilor noştri, securitatea cetăţenilor noştri sunt în pericol", a subliniat el.
Miniştrii au stabilit, într-o declaraţie comună, zece priorităţi, inclusiv promisiunea de ancheta, "ca o problemă urgentă", cu privire la reţele teroriste implicate în atacurile sângeroase de marţi din capitala belgiană şi la atacurile sângeroase de la Paris de anul trecut.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Ei se angajează, de asemenea, să intensifice eforturile ţărilor lor în vederea unui schimb de informaţii, inclusiv veghind la "o alimentare sistematică, o utilizare compatibilă şi o interoperabilitate a bazelor de date europene şi internaţionale în domeniile securtăţii, transpoturilor şi migraţiei".
Ministrul suedez de Interne Anders Ygeman a afirmat că împărtăşirea informaţiilor s-a îmbunătăţit deja, dar a recunoscut că există "o mică neîncredere între serviciile din diverse state din Europa".
"Multe autorităţi naţionale nu vor să-şi împărtăşească informaţiile cu toţi ceilalţi", a declarat ministrul german de Interne Thomas de Maiziere. "Această mentalitate trebuie schimbată", a îndemnat el.
"Avem nevoie să ne aşezăm cu toţii, într-un loc, la aceeaşi masă, pentru a schimba informaţii, chiar şi informal, fără prea multe proceduri", a declarat ministrul italian de Interne Angelino Alfano.
Miniştrii afirmă totodată că Uniunea Europeană va accelera ritmul noilor măsuri antiteroriste care urmează să fie finalizate - inclusiv o mai veche propunere în vederea începerii storcării datelor pasagerilor companiilor aeriene care călătoresc către, în afara şi în interiorul blocului european.
Citeşte şi: Salah Abdeslam intenţiona să comită la Bruxelles atacuri armate similare cu cele de la Paris
Citeşte şi: Teroriştii care au comis atentatele la Bruxelles intenţionau iniţial să atace o centrală nucleară
Citeşte şi: Teroriştii voiau să aducă 4 bombe la aeroportul din Bruxelles, dar nu au putut din cauze logistice
Susţinătorii acestui aşa-zis sistem de înregistrare a numelor pasagerilor (PNR) afirmă că acesta va ajuta în contracararea criminalităţii şi terorismului, însă programul a fost blocat de către Parlamentul European (PE) din cauza unor îngrijorări cu privire la confidenţialitatea datelor personale.
De Maiziere a catalogat aceste îngrjorări ca "nejustificate", "având în vedere situaţia dramtică", iar ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve a spus că Parlamentul a primit garanţii potrivit cărora datele călătorilor vor fi protejate în cadrul unui nou sistem PNR.
Miniştrii UE au subliniat, în declaraţia lor comună de joi, necesitatea "adoptării unei directive PNR în aprilie 2016 şi implementarea ei de urgenţă".
Ei au mai promis să continue "în mod hotărât" eforturile deja existente atât în vederea accelerării luptei împotriva traficului de armament, falsificării documentelor şi finanţării teroriştilor, cât şi în vederea unei îmbunătăţiri a verificării identităţii la frontierele externe ale Uniunii.
"Nu avem nevoie de planuri noi, avem nevoie să punem deplin în aplicare măsurile adoptate anterior şi pe care le-am decis anterior", a declarat ministrul olandez de Interne Ronald Plasterk, a cărui ţară deţine preşedinţa semestrială a Uniunii.
Ministrul austriac de Interne Johanna Mikl-Leitner a apreciat că reuniunea de joi va reprezenta "un semnal puternic că toate cele 28 de state membre sunt unite în lupta împotriva terorismului".
Însă unii miniştri şi-au exprimat scepticismul, având în vedere că UE a făcut promisiuni asemănătoare în urma atacurilor teroriste de anul trecut din Franţa, pe care nu le-a respectat.
"Înţeleg foarte bine scepticismul şi aş spune că chiar împărtăşesc (acest) scepticism", a declarat ministrul belgian de Interne Koen Geens.
Dar "să nu disperăm, să nu ne lăsăm copleşiţi de scepticism şi să fim încrezători că Europa va găsi mereu soluţii", a îndemnat el.
Citeşte şi: John Kerry discută la Bruxelles cu oficiali ai Belgiei şi ai UE despre lupta contra terorismului
Citeşte şi: Un poliţist belgian a transmis adresa lui Abdeslam de pe 7 decembrie. Dosarul nu a ajuns în Bruxelles
Citeşte şi: ATENTATELE din Bruxelles: Poliţia belgiană arestează un bărbat surprins în imagini video alături de unul dintre atacatorii-kamikaze, Khalid El Bakraoui
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Un poliţist belgian a transmis adresa lui Abdeslam de pe 7 decembrie. Dosarul nu a ajuns în Bruxelles
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe