UE se pregăteşte pentru o victorie a lui Donald Trump. Întoarcerea lui Trump la Casa Albă „ar avea un impact uriaş în Europa”

  • Capitalele Uniunii Europene se grăbesc să elaboreze evaluări ale celor mai mari vulnerabilităţi ale blocului comunitar în cazul în care Donald Trump este reales la Casa Albă.
  • Sondajele sugerează că Donald Trump se află la egalitate cu vicepreşedintele Kamala Harris înainte de alegerile din 5 noiembrie.
  • Oficialii de la Bruxelles se tem că taxele lui Trump ar putea reduce exporturile UE către SUA cu aproximativ 150 de miliarde de euro pe an.
Urmărește
355 afișări
Imaginea articolului UE se pregăteşte pentru o victorie a lui Donald Trump. Întoarcerea lui Trump la Casa Albă „ar avea un impact uriaş în Europa”

Înalţi funcţionari ai UE se întâlnesc zilnic pentru a sublinia domeniile în care o preşedinţie Trump ar putea provoca cele mai mari dificultăţi blocului comunitar, afirmă surse citate de Financial Times.

Sursele FT au declarat că subiectele în discuţie includ modul de a rezista unor noi taxe comerciale, de a compensa încetarea ajutorului SUA pentru Ucraina şi de a menţine sancţiunile împotriva Rusiei dacă Washingtonul îşi ridică restricţiile.

„Toată lumea ia totul mult mai în serios”, a declarat un înalt diplomat al UE. „Încercăm să ne asigurăm că nu vom fi luaţi prin surprindere”.

Pregătirile includ discuţii oficiale între ambasadorii UE şi personalul preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, precum şi grupuri informale de diplomaţi europeni de rang înalt care analizează posibile strategii.

Trump a promis să impună tarife unice de 10% la toate importurile şi critică sprijinul acordat de SUA Kievului şi este sceptic cu privire la NATO, care susţine apărarea Europei.

Sondajele sugerează că Donald Trump se află la egalitate cu vicepreşedintele Kamala Harris înainte de alegerile din 5 noiembrie şi a depăşit-o pe rivala sa ca fiind candidatul în care americanii au cea mai mare încredere în economie, potrivit unui sondaj Financial Times publicat săptămâna aceasta.

„Din punctul meu de vedere personal, vom avea probleme. Probleme mari”, a declarat un diplomat UE cu privire la o victorie a lui Trump. „Acest element perturbator va fi uriaş, iar imprevizibilitatea va fi uriaşă”.

Charles Michel, preşedintele Consiliului Europea, a declarat pentru FT că o victorie a lui Trump ar duce la „decizii imediate” ale noii administraţii americane „care ar avea un impact imediat, un impact uriaş pe termen scurt în Europa, cu siguranţă”.

Michel a adăugat: „Dacă va fi Trump, ar fi un semnal de alarmă suplimentar că trebuie să acţionăm mai mult pentru a ne lua destinul în propriile mâini”.

Oficialii de la Bruxelles se tem că taxele anunţate de Trump ar putea reduce exporturile UE către SUA cu aproximativ 150 de miliarde de euro pe an.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici