UE şi-a redus drastic dependenţa de combustibilii fosili ruseşti

UE şi-a redus dependenţa de combustibilii fosili ruseşti: prin eliminarea treptată a importurilor de cărbune; prin reducerea importurilor de petrol cu 90 %; a celor de de gaze de la 155 de miliarde de mc în 2021 la aproximativ 80 de miliarde de mc în 2022 şi la 40-45 de miliarde de mc în 2023.

Urmărește
653 afișări
Imaginea articolului UE şi-a redus drastic dependenţa de combustibilii fosili ruseşti

UE şi-a redus drastic dependenţa de combustibilii fosili ruseşti

Potrivit raportului privind starea uniunii energetice în 2023, UE a răspuns în mod colectiv şi eficace la agresiunea Rusiei în Ucraina şi la utilizarea ca armă de către aceasta a aprovizionării cu energie, prin accelerarea tranziţiei către o energie curată, diversificarea aprovizionării şi economisirea energiei.

Acest lucru s-a realizat prin intermediul legislaţiei privind Pactul verde european şi prin utilizarea sporită a energiei din surse regenerabile şi îmbunătăţirea eficienţei energetice, arată Comisia Europeană. Conform acesteia, UE este pe cale să îşi îndeplinească obiectivele REPowerEU, iar înainte de iarna 2023-2024 este pregătită mai bine să îşi asigure securitatea energetică.

Potrivit raportului, emisiile nete de gaze cu efect de seră din UE au scăzut cu aproximativ 3% în 2022, ajungând la o reducere de 32,5% faţă de nivelurile din 1990.

„UE şi-a redus drastic dependenţa de combustibilii fosili ruseşti: prin eliminarea treptată a importurilor de cărbune; prin reducerea importurilor de petrol cu 90 %; prin reducerea importurilor de gaze de la 155 de miliarde de metri cubi în 2021 la aproximativ 80 de miliarde de metri cubi în 2022 şi la aproximativ 40-45 de miliarde de metri cubi în 2023. UE a redus cererea de gaze cu peste 18 % în comparaţie cu ultimii cinci ani, economisind aproximativ 53 de miliarde de metri cubi de gaz”, arată CE.

Comisia anunţă că instalaţiile de înmagazinare a gazelor erau umplute la 95% din capacitate înainte de iarna 2022-2023 şi se află la peste 98% din capacitate în prezent, înainte de iarna care vine.

Raportul arată că 2022 a fost un an record pentru noua capacitate fotovoltaică solară (+ 41 GW), care a crescut cu 60 % faţă de 2021 (+ 26 GW). Noua capacitate eoliană onshore şi offshore a fost cu 45 % mai mare decât în 2021. În 2022, 39 % din energia electrică a fost produsă din surse regenerabile, iar în luna mai energia eoliană şi solară au depăşit pentru prima dată combustibilii fosili în producţia de energie electrică a UE.

„Au fost convenite obiective legislative pentru o pondere minimă de 42,5 % a energiei din surse regenerabile în UE până în 2030, precum şi obiectivul ambiţios de a atinge 45 %. Obiectivele în materie de eficienţă energetică au fost, de asemenea, majorate, pentru a reduce consumul final de energie cu 11,7 % până în 2030”, mai arată Comisia.

UE trebuie să asigure în continuare gospodăriilor energie abordabilă, fiabilă şi accesibilă şi să consolideze competitivitatea industrială şi economică a industriei sale, sprijinind investiţiile în tehnologii curate. De asemenea, Comisia continuă să acorde o atenţie deosebită preţurilor la energie pentru cetăţeni şi industrie. Totodată, CE arată că statele membre trebuie să îşi pună în aplicare angajamentele comune, iar planurile naţionale privind energia şi clima reprezintă un instrument-cheie pentru planificarea şi urmărirea acestui proces.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici