UE şi SUA au discutat despre primirea foştilor deţinuţi de la Guantanamo

Comisarul european Jacques Barrot şi ministrul ceh Ivan Langer, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a UE, au cerut luni Washingtonului "informaţii" privind eventualitatea în care state europene ar primi foşti deţinuţi din închisoarea de la Guantanamo.

Urmărește
15 afișări
Imaginea articolului UE şi SUA au discutat despre primirea foştilor deţinuţi de la Guantanamo

UE şi SUA au discutat despre primirea foştilor deţinuţi de la Guantanamo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cei doi oficiali au adus o "listă cu întrebări clare" pentru şeful Departamentului american al Justiţiei, Eric Holder, cu care s-au întâlnit luni, a explicat Barrot, responsabil cu probleme de justiţie în cadrul Comisiei Europene.

"Nu avem mandat de a negocia, ci de a obţine informaţii", a precizat Langer, ministrul de Interne al Cehiei, care a coordonat împreună cu Comisia această serie de discuţii cu autorităţile americane.

Uniunea Europeană (UE) aşteaptă răspunsuri de la Washington privind angajamentul american de a nu repeta experienţa durereoasă a dosarului Guantanmo. Barrot a precizat de asemenea că a fost menţionată şi situaţia prizonierilor de la Bagram, din Afganistan.

El a evocat elaborarea, împreună cu Departamentul de Stat american, a unui protocol de acord care să definească "principiile ce trebuie să inspire politica în lupta împotriva terorismului şi să explice schimbarea dispozitivului" americane în special în ceea ce priveşte detenţia şi tehnicile de interogare.

În măsura în care spaţiul Schengen a eliminat frontierele, UE este îngrijorată de faptul că statele europene, chiar şi cele care se opun venirii foştilor deţinuţi pe teritoriul lor, nu vor putea cunoaşte situaţia exactă a fiecăruia dintre aceştia.

"Viteza cu care acest dosar va avansa depinde de americani", a adăugat Langer.

Marţi, cei doi oficiali europeni vor continua discuţiile cu secretarul american pentru Securitate Internă, Janet Napolitano, precum şi cu alţi consilieri ai preşedintelui Barack Obama, la Casa Albă.

"Este o problemă americană", a insistat Barrot, amintind că europenii nu sunt "solicitanţi", ci vor studia cererea americană atunci când aceasta va fi formulată oficial.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici