- Home
- Externe
- BRUXELLES, (30.06.2013, 14:47)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UE somează Washingtonul să ofere explicaţii despre acuzaţii de spionare
Europenii au cerut duminică explicaţii despre programul de spionaj american ce ar fi vizat totodată instituţii ale Uniunii Europene (UE), în urma ultimelor dezvăluiri în acest caz, care ar putea complica relaţiile transatlantice.
Urmărește
525 afișări
UE somează Washingtonul să ofere explicaţii despre acuzaţii de spionare (Imagine: Wikipedia)
Programul de spionaj al NSA (Agenţia Naţională americană pentru Securitate) a vizat şi Uniunea Europeană, a oferit asigurări revista germană Der Spiegel duminică.Publicaţia îşi întemeiază acuzaţiile pe documente confidenţiale, despre care a aflat în parte cu ajutorul fostului consultant american NSA Edward Snowden, aflat la originea dezvăluirilor despre acest program, numit PRISM.
"Suntem la curent cu informaţii de presă. Am contactat imediat autorităţile americane, la Washington şi la Bruxelles, şi le-am prezentat informaţiile de presă. Ei ne-au spus că verifică exactitatea informaţiilor publicate ieri (sâmbătă) şi că vor reveni", a anunţat Comisia Europeană (CE) într-un comunicat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
La Berlin, ministrul Justiţiei a cerut, de asemenea, socoteală. "Este necesar ca partea americană să ne explice imediat şi în detaliu dacă aceste informaţii de presă despre ascultări clandestine total disproporţionate (efectuate) de către Statele Unite în Uniunea Europeană sunt exacte sau nu", a declarat duminică Sabine Leutheusser-Schnarrenberge, citată într-un comunicat.
Încă de sâmbătă, preşedintele Parlamentului European (PE) Martin Schultz a apreciat că "dacă acest lucru se confirmă, este vorba despre un scandal imens". "Acest lucru va dăuna în mod considerabil relaţiilor între UE şi Statele Unite", a avertizat el.
La Paris, preşedintele Partidului Socialist (PS, la putere) Harlem Désir a calificat drept "inacceptabile" activităţi de spionaj american, în cazul în care sunt confirmate, în timp ce preşedintele Partidului de Stânga Jean-Luc Mélenchon reclama "oprirea imediată a negocierilor" comerciale între UE şi Statele Unite, care tocmai au fost lansate.
Din Africa de Sud, unde îl însoţeşte pe preşedintele american Barack Obama, adjunctul consilierului pentru probleme de Securitate Naţională Ben Rhodes s-a limitat să sublinieze că europenii sunt "printre cei mai apropiaţi aliaţi" ai Statelor Unite în domeniul informaţiilor, refuzând să facă alte comentarii.
"Ţinte de atacat"
Potrivit unui document dezvăluit de către Der Spiegel, datat în septembrie 2010 şi clasat "strict confidenţial", NSA descrie modul în care spionează Ambasada UE la Washington.
Este vorba nu doar despre microfoane instalate în clădire, ci şi despre o infiltrare în reţeaua informatică, permiţându-i să citească e-mailuri şi documente interne.
Reprezentanţa UE la ONU era supravegheată în acelaşi fel, tot potrivit acestor documente, în care europenii sunt desemnaţi în mod explicit ca "ţinte de atacat".
NSA şi-a extins operaţiunile până la Bruxelles. În urmă cu "peste cinci ani", scrie Der Spiegel, experţi în securitate din cadrul UE au descoperit un sistem de ascultare a reţelei telefonice şi de Internet a clădirii Justus-Lipsius, principalul sediu al Consiliului UE, care ajungea până la cartierul general al NATO, la periferia Bruxelles-ului.
În 2003, UE a confirmat descoperirea unui sistem de ascultare telefonică a birourilor mai multor ţări, între care Franţa, Germania, Spania, Marea Britanie, Austria şi Italia.
Aceste microfoane ar fi fost plasate în cabine ale traducătorilor, în timpul construirii clădirii în care funcţionează Consiliul Miniştrilor UE, la Bruxelles, în 1993 şi 1994, fiind, deci, dificil să se ştie dacă este vorba despre acest caz despre care vorbeşte articolul Der Spiegel.
Zece ani mai târziu, ancheta efectuată de către Justiţia belgiană nu a condus la vreun rezultat concret. În 2011, "Comitetul R", care reuneşte serviciile de informaţii belgiene, a denunţat o anchetă efectuată "într-un mod destul de informal şi mai degrabă dezordonată", dezvăluind totodată că "ierarhia Consiliului" european de la vremea respectivă nu şi-a manifestat interesul faţă de urgentarea soluţionării acestui caz.
Autorul unor dezvăluiri considerate "explozive" despre programe americane de supraveghere a comunicaţiilor, Edward Snowden, un fost colaborator al NSA, este blocat de o săptămână în zona de tranzit pe un aeroport din Moscova, după ce a venit de la Hong Kong şi după ce paşaportul i-a fost anulat de către Statele Unite, care cer extrădarea sa pentru spionaj.
Ecuadorul a pasat sâmbătă Rusiei responsabilitatea unei transferări a lui Snowden, care a solicitat azil politic în această ţară.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe