- Home
- Externe
- BRUXELLES, (14.11.2016, 22:19)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UE, "superputere", va consolida structurile de apărare şi profilul mondial, după victoria lui Trump
Miniştrii de Externe ai statelor europene au pledat, în contextul victoriei lui Donald Trump în SUA, pentru consolidarea sistemului UE de apărare, în timp ce Federica Mogherini, Înaltul reprezentant pentru Afaceri Externe, a catalogat Uniunea Europeană drept o "superputere".
Urmărește
4191 afișări
UE, "superputere", va consolida structurile de apărare şi profilul mondial, după victoria lui Trump
Pe fondul semnelor de întrebare referitoare la ideile de politică externă ale lui Donald Trump, miniştrii de Externe ai ţărilor membre UE au stabilit luni să consolideze rolul Europei pe plan mondial, în aşteptarea clarificării relaţiei transatlantice.
"Uniunea Europeană este o superputere", a declarat Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, potrivit agenţiei Associated Press. Mogherini a explicat că discuţiile de la Bruxelles nu sunt despre o "armată a UE", ci despre "securitatea şi apărarea unei Uniuni Europene care va deveni mai credibilă şi mai eficientă pe plan global".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Notând că structurile europene de apărare funcţionează deja, Mogherini a precizat: "Avem un potenţial uriaş pe care încă nu îl utilizăm. Este necesar să consolidăm profilul de securitate. Cetăţenii europeni au nevoie de acest lucru".
"Suntem într-o lume nesigură, iar situaţia nu a început cu alegerea domnului Trump", a declarat, la rândul său, Jean-Marc Ayrault, ministrul de Externe al Franţei. "Europa nu trebuie să aştepte deciziile altora, trebuie să îşi apere propriile interese - adică interesele europenilor - şi să îşi reafirme rolul strategic la nivel mondial", a subliniat el.
Şeful diplomaţiei belgiene, Didier Reynders, a afirmat că victoria lui Donald Trump oferă "Uniunii Europene posibilitatea de a merge mai departe". "Trebuie să consolidăm capacităţile de apărare şi securitate. UE trebuie să găsească modalităţi de a se face auzită în acţiunile de căutare a soluţiilor politice, trebuie să se asigure că nu vor fi conversaţii doar între Washington şi Moscova, ci Uniunea Europeană trebuie să fie cu adevărat prezentă la masa discuţiilor", a subliniat Reynders.
Miniştrii de Externe ai ţărilor europene au reiterat susţinerea pentru acordul nuclear cu Iranul, pe care Donald Trump l-a catalogat "cel mai prost din lume".
În schimb, ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a cărui ţară va părăsi UE, susţine că victoria lui Donald Trump "ar putea fi un moment de oportunitate pentru Europa".
Germania pledează, în contextul ieşirii Marii Britanii din UE şi al victoriei lui Donald Trump în SUA, pentru accelerarea integrării structurilor de apărare ale Uniunii Europene, iniţiativă susţinută de Franţa, Italia şi Spania.
Germania susţine dialogul între Statele Unite şi Rusia, dar Donald Trump nu trebuie să ignore acţiunile Rusiei în Crimeea şi în Alep atunci când va discuta cu preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat zilele trecute Ursula von der Leyen, ministrul german al Apărării. Oficialul german a atras atenţia că Alianţa Nord-Atlantică ar fi "moartă" dacă unul dintre membri ai nu ar fi apărat de ceilalţi. "Este bine că noul preşedinte al SUA va încerca imediat să dialogheze cu omologul său rus. Este bine şi are susţinerea noastră totală. Dar nu poate să uite de anexarea Crimeei, de continuarea războiului hibrid din Ucraina sau de bombardamentele din Alep", a subliniat von der Leyen.
La rândul său, preşedintele Germaniei, Joachim Gauck, şi ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, au pledat ca UE şi NATO să aibă o poziţie unitară după alegerile din SUA.
"Trebuie să fim uniţi cu partenerii pentru a opune rezistenţă războaielor, conflictelor şi pentru a limita setea de putere a Rusiei. Germania va fi de partea Estoniei în privinţa securităţii ţărilor baltice", a declarat Joachim Gauck în cursul unei întrevederi cu preşedintele eston, Kersti Kaljulaid. "Europa are nevoie de voinţa politică necesară creşterii relevanţei în materie de securitate. Rezultatul alegerilor din Statele Unite ar putea oferi un impuls suplimentar", a adăugat Ursula von der Leyen, citată de Rheinische Post şi de EUObserver.
Uniunea Europeană trebuie să creeze structuri militare de nivelul celor ale Alianţei Nord-Atlantice, propune Ursula von der Leyen, în contextul în care Germania, Franţa, Italia şi Spania pledează pentru politici comunitare de apărare, separate de Marea Britanie şi SUA. "În ultimii trei ani, am asistat la impulsuri enorme de modernizare a capabilităţilor militare NATO pe fondul comportamentului Kremlinului", a amintit Ursula von der Leyen. "Acest lucru a fost corect şi important, dar cred că trebuie să investim aceeaşi energie în modernizarea structurilor europene de securitate şi în politica de apărare a UE", a adăugat Ursula von der Leyen. În încercarea de a atenua eventuale preocupări ale Statelor Unite şi Marii Britanii, Von der Leyen a subliniat că suplimentarea capacităţilor militare europene trebuie "să ţină cont de faptul că nu se poate dezvolta o concurenţă" între Uniunea Europeană şi NATO, "ci ar trebui să colaboreze în mod complementar".
Declaraţia ministrului german al Apărării se înscrie în cadrul unei serii de propuneri în sensul creării unei armate a Uniunii Europene. În contextul în care Marea Britanie a decis să părăsească UE, Franţa, Germania, Italia şi Spania pledează pentru o politică europeană în materie de apărare. Într-o scrisoare comună, cele patru ţări au argumentat că Uniunea Europeană ar trebui să poată răspunde crizelor militare externe fără coordonarea Statelor Unite.
Citeşte şi: Angela Merkel pledează pentru o "Germanie deschisă la minte" după victoria lui Donald Trump
Citeşte şi: Ministru belgian: Mii de europeni deveniţi membri ai reţelei teroriste SI ar putea reveni în ţări UE
Citeşte şi: Recep Erdogan a declarat că Turcia ar putea organiza referendum pe tema procesului integrării europene
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Angela Merkel pledează pentru o "Germanie deschisă la minte" după victoria lui Donald Trump
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe