- Home
- Externe
- DUBLIN, (02.12.2017, 09:12)
- Andrei Ionascu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UE susţine că Irlanda are ultimul cuvânt în privinţa acordului de Brexit pentru frontieră / Tusk: Cheia pentru viitorul Marii Britanii este, într-un fel, la Dublin
Cheia speranţei britanice de a trece la negocierile privind relaţiile comerciale cu Uniunea Europeană după Brexit se află la Dublin, a declarat vineri preşedintele Consiliului European, în timp ce Irlanda solicită soluţii "credibile" de la Londra privind frontiera irlandeză, relatează site-ul agenţiei Reuters.
Urmărește
7512 afișări
UE susţine că Irlanda are ultimul cuvânt în privinţa acordului de Brexit pentru frontieră
Donald Tusk a precizat că, deşi echipa de negociere a UE reprezintă interesele celor 27 de state membre, Irlanda va avea ultimul cuvânt de spus cu privire la chestiunea frontierei.
"Permiteţi-mi să spun foarte clar: dacă oferta din Marea Britanie este inacceptabilă pentru Irlanda, atunci va fi, de asemenea, inacceptabilă pentru UE. Cheia pentru viitorul Marii Britanii este, într-un fel, la Dublin, cel puţin atât timp cât negocierile Brexit continuă", a declarat preşedintele Consiliului European, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu premierul irlandez Leo Varadkar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Tusk a confirmat că i-a oferit premierului britanic Theresa May un termen limită - până luni, 4 decembrie - pentru a face o ofertă finală privind condiţiile de la graniţa irlandeză, înainte ca şefii de guvern din UE să decidă dacă a fost înregistrat "un progres suficient" în ceea ce priveşte acordul de Brexit, pentru a deschide ulterior discuţiile asupra relaţiilor comerciale viitoare.
Dacă Londra îndeplineşte cele trei condiţii esenţiale ale Bruxellesului - factura de Brexit, drepturile cetăţenilor şi frontiera irlandeză - atunci liderii europene ar putea demara negocierile comerciale în cadrul summitului din 14-15 decembrie.
Premierul Irlandei, Leo Varadkar, a spus vineri că, deşi s-au făcut progrese în privinţa situaţiei frontierei, următoarele zile vor fi cruciale, iar Irlandei nu îi este frică să folosească dreptul de veto dacă este necesar.
"Marea Britanie trebuie să ofere soluţii credibile, concrete şi viabile care să garanteze că nu va exista o frontieră dură ... indiferent de relaţia viitoare dintre UE şi Marea Britanie. Sunt un optimist din fire ... Cu toate acestea, sunt, de asemenea, pregătit să rămân ferm alături de partenerii noştri, dacă este nevoie ... dacă oferta din Marea Britanie nu este potrivită", a spus Varadkar.
Irlanda de Nord se află în mijlocul uneia dintre cele mai dificile şi importante probleme ale Brexit, fiind căutate soluţii pentru libera circulaţie a persoanelor şi bunurilor între Republica Irlanda, membră a Uniunii Europene, şi Irlanda de Nord, care este administrată de Marea Britanie.
Marea Britanie a susţinut că, după Brexit, nu ar trebui să existe puncte de frontieră şi controale de imigraţie de-a lungul frontierei de 500 de kilometri. Aproximativ 30.000 de persoane fac această trecere în fiecare zi, iar companiile depind de mişcarea neîngrădită a mărfurilor între nord şi sud.
Autorităţile de la Bruxelles şi Dublin vor să păstreze o frontieră deschisă, însă susţin că Marea Britanie nu a reuşit să explice modul în care va reuşi acest lucru având în vedere intenţia declarată de a părăsi uniunea vamală a Uniunii Europene.
Citeşte şi: Serghei Lavrov şi Rex Tillerson se vor întâlni la Consiliul Ministerial al OSCE din 7 decembrie
Citeşte şi: Coreea de Nord nu va dezarma, anunţă delegaţia Rusiei la Phenian / Regimul Kim Jong-Un a organizat un miting şi un foc de artificii, pentru a sărbători completarea arsenalului nuclear
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe