Uniunea Europeană a anunțat vineri că își va spori prezența de menținere a păcii în Bosnia și Herțegovina, ca răspuns la escaladarea tensiunilor separatiste din țară. Decizia vine după ce instanța supremă bosniacă a suspendat o serie de legi controversate adoptate de autoritățile sârbo-bosniace, informează Deutsche Welle.
Forța Uniunii Europene (EUFOR) a transmis că va extinde „temporar” efectivele desfășurate în regiune. „Aceasta este o măsură proactivă menită să asiste Bosnia și Herțegovina în interesul tuturor cetățenilor”, a declarat EUFOR într-un comunicat oficial. Cu toate acestea, numărul exact de soldați suplimentari nu a fost specificat.
Anunțul EUFOR survine în urma deciziei Curții Constituționale a Bosniei de a suspenda legile promovate de liderul sârb Milorad Dodik. Aceste legi respingeau autoritatea poliției federale și a sistemului judiciar național în teritoriul Republika Srpska (RS), regiunea autonomă sârbă din Bosnia și Herțegovina.
După hotărârea instanței, Dodik a declarat public că nu recunoaște sistemul judiciar bosniac. Liderul separatist, care săptămâna trecută a fost condamnat la un an de închisoare și interzis din politică timp de șase ani, a reiterat că nu se va supune citațiilor în instanță.
Decizia instanței și reacția lui Dodik au amplificat tensiunile într-o țară deja fragilă din punct de vedere politic și etnic. Bosnia și Herțegovina este împărțită în două entități autonome – Federația Croato-Musulmană și Republika Srpska – legate de instituții centrale slabe.
Statele Unite au reacționat rapid la situație. Secretarul de stat american Marco Rubio a avertizat că acțiunile lui Dodik amenință stabilitatea regiunii și a îndemnat aliații internaționali să se alăture Washingtonului în condamnarea acestor politici. În contrast, Rusia și-a exprimat sprijinul pentru liderul sârb, președintele Vladimir Putin declarându-și solidaritatea cu Dodik.