UE va lansa o misiune de instruire a militarilor somalezi, pe fondul atacurilor piraţilor

Uniunea Europeană a aprobat, luni, instruirea în Uganda a aproximativ 2.000 de militari somalezi de către cel mult 200 de instructori militari europeni, pentru a consolida fragila autoritate a Guvernului de tranziţie din această ţară.

Urmărește
22 afișări
Imaginea articolului UE va lansa o misiune de instruire a militarilor somalezi, pe fondul atacurilor piraţilor

UE va lansa o misiune de instruire a militarilor somalezi, pe fondul atacurilor piraţilor

Reuniţi la Bruxelles, miniştrii Afacerilor Externe ai UE au decis "să înfiinţeze o misiune militară, pentru a contribui la formarea forţelor de securitate somaleze", a cărei "lansare este prevăzută pentru primăvara anului 2010", potrivit unui comunicat.

Instruirea lor "ar trebui să se desfăşoare în Uganda, unde forţele somaleze trec deja printr-un proces de formare", adaugă ei.

Această localizare ar trebui să "faciliteze coordonarea acţiunii UE şi a Misiunii Uniunii Africane în Somalia" (Amisom), comandată de militarii ugandezi.

Cele 27 de state membre ale UE nu precizează nici numărul, nici naţionalităţile militarilor pe care sunt dispuse să îi implice în acest proiect, nici chiar efectivele militarilor somalezi care urmează să fie formate.

Potrivit unor diplomaţi europeni, însă, "este vorba despre a forma 2.000 de militari somalezi" şi "între 100 şi 200 de militari europeni vor participa la misiune", care "ar putea începe în mai".

Este vorba despre misiuni de instruire de şase luni.

S-a convenit de asemenea că "Spania, în calitate de naţiune-cadru, va conduce operaţiunea", ceea ce presupune că va furniza un număr apreciabil de instructori, potrivit acestor surse.

Operaţiunea urmează însă să fie planificată şi urmează să fie fixate contribuţiile tuturor ţărilor voluntare.

Ideea acestei operaţiuni a fost discutată de miniştrii europeni ai Apărării în noiembrie.

Franţa şi Spania, cele două ţări care au susţinut cu cea mai mare vigoare lansarea, în decembrie 2008, a operaţiunii navale europene Atalanta împotriva piraţilor somalezi, au sprijinit de asemenea puternic crearea acestei misiuni de instruire.

În opinia lor, constituirea unei armate somaleze apte să intervină la un moment dat împotriva piraţilor este complementară acţiunii de supraveghere maritimă.

Cu titlu individual, Franţa a iniţiat în Djibouti formarea unui batalion de 500 de militari somalezi.

În octombrie 2009, Parisul chiar a cerut Uniunii să îşi "extindă abordarea, pentru a forma gărzile de coastă şi poliţiştii" somalezi.

Luni, UE a recunoscut că este necesară "supravegherea personalului în formare, controlul şi încadrarea forţelor, după întoarcerea lor la Mogadiscio, precum şi finanţarea şi plata soldei militarilor".

Unele ţări, precum şi organizaţii neguvernamentale prezente în Somalia, sunt preocupate de ideea că, după formarea lor, aceşti militari vor dezerta, pentru a se alătura clanurilor lor sau, mai grav, grupărilor de extremişti musulmani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici