Comisia Europeană, care negociază cu producătorii de vaccinuri în numele statelor UE, a declarat în septembrie că a încheiat discuţii cu gigantul farmaceutic american Pfizer şi partenerul său german BioNTech cu privire la furnizarea a 200 de milioane de doze potenţiale de vaccin împotriva COVID-19, cu opţiunea de a cumpăra încă 100 de milioane.
Cu toate acestea, o înţelegere nu a fost încă încheiată.
„Comisia UE va semna în curând contractul cu ei pentru până la 300 de milioane de doze”, a scris von der Leyen pe Twitter.
Cu câteva minute mai devreme, un important parlamentar de centru-dreapta din Parlamentul UE a spus că un acord este iminent.
„Conform informaţiilor mele, contractul respectiv este pe cale să fie semnat”, a spus Peter Liese.
UE a semnat deja acorduri de aprovizionare cu AstraZeneca AZN.L, Sanofi SASY.PA şi Johnson & Johnson JNJ.N pentru potenţialele lor vaccinuri împotriva COVID-19.
Statele Unite, Japonia şi Marea Britanie au anunţat acorduri de aprovizionare cu Pfizer / BioNTech.
Anunţul Pfizer
Pfizer şi partenerul german BioNTech SE sunt primii producători de medicamente care anunţă un succes dintr-un studiu clinic la scară largă al unui vaccin coronavirus. Companiile au declarat că nu au găsit până acum probleme serioase de securitate şi se aşteaptă să solicite autorizaţia SUA luna aceasta pentru utilizarea de urgenţă a vaccinului.
Dacă vaccinul este autorizat, numărul de doze va fi iniţial limitat şi rămân multe întrebări, inclusiv pentru cât timp va oferi protecţie.
Cu toate acestea, anunţul oferă speranţă că şi alte vaccinuri COVID-19 în curs de dezvoltare se pot dovedi eficiente.
Pfizer va solicita o autorizaţie din partea autorităţilor americane pentru utilizarea de urgenţă a vaccinului pentru persoanele cu vârste cuprinse între 16 şi 85 de ani. Pentru a face acest lucru, va avea nevoie de două luni de date privind securitatea de la aproximativ jumătate din cei 44.000 de participanţi la studiu.
Acţiunile Pfizer au crescut cu 6% mai mari în New York, în timp ce acţiunile BioNTech au crescut cu 18%.
Şi acţiunile altor dezvoltatori de vaccinuri COVID-19 care se află în etapa finală a testării au reacţionat, de asemenea, cu AstraZeneca în creştere cu 0,5% în Londra, în timp ce Johnson & Johnson a câştigat 2,6% iar Moderna a scăzut cu 1,8% înaintea deschiderii pieţei americane.
Pfizer şi BioNTech au un contract în valoare de 1,95 miliarde de dolari cu guvernul SUA pentru livrarea a 100 de milioane de doze de vaccin începând din acest an. De asemenea, companiile au ajuns la acorduri de aprovizionare cu Uniunea Europeană, Regatul Unit, Canada şi Japonia.
Pentru a economisi timp, companiile au început să producă vaccinul înainte de a şti dacă va fi eficient. Acum se aşteaptă să producă până la 50 de milioane de doze, suficient pentru a proteja 25 de milioane de oameni în acest an.
Pfizer a declarat că se aşteaptă să producă până la 1,3 miliarde de doze de vaccin în 2021.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.