UE vrea ca problemele de protecţie a datelor să fie tratate de un organism pan-european

UE a decis vineri să acorde atribuţii sporite unui organism pan-european al autorităţilor de reglementare care urmează să fie creat pentru aplicarea legislaţiei de protecţie a datelor, nemulţumind companiile care ar vrea atribuţii extinse pentru autorităţile de reglementare din ţările membre.

Urmărește
110 afișări
Imaginea articolului UE vrea ca problemele de protecţie a datelor să fie tratate de un organism pan-european

UE vrea ca problemele de protecţie a datelor să fie tratate de un organism pan-european (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

Potrivit propunerilor iniţiale dintr-un proiect de lege privind protecţia datelor, o companie cu activităţi la nivelul UE ar fi răspuns în cazul unor probleme doar în faţa autorităţii de reglementare din ţara unde este înregistrată sau unde se află principalul său centru de operare din Europa, chiar dacă problemele respective ar fi afectat cetăţenii altui stat membru, transmite Reuters.

La presiunea ţărilor care nu au dorit ca autorităţile naţionale de reglementare să piardă orice control asupra unor companii mari din sectorul tehnologiei, precum Apple şi Facebook, care au sediile europene în Irlanda, reprezentanţii statelor membre au decis să permită oricărei autorităţi de reglementare să ridice obiecţii.

Astfel, orice problemă va fi transmisă unui viitor organism pan-european care va reprezenta autorităţile de reglementare din cele 28 de state membre şi care va putea să ia decizii cu caracter obligatoriu.

"Mecanismul propus va fi mai greoi decât procedurile existente, având ca efect piedici administrative care nu sunt necesare, inclusiv întârzierea deciziilor pentru cetăţeni", potrivit organizaţiei Industry Coalition for Data Protection, care include companii mari cum sunt Apple, Google şi IBM.

Diplomaţii UE au convenit deja în februarie să elimine o propunere care prevedea că cel puţin o treime din autorităţile de reglementare naţionale implicate trebuie să conteste o decizie în domeniul protecţiei datelor, înainte ca un caz să fie transmis Board-ului European pentru Protecţia Datelor (EDPB).

"Propunerea revizuită pare să favorizeze pe cei cu abordare mai conservatoare", a declarat Paula Barrett, partener la firma de avocatură Eversheds.

State ca Irlanda, Marea Britanie şi Olanda s-au opus eliminării pragului numeric, argumentând că acest fapt va duce la un număr mare de cazuri adresate board-ului.

Irlanda a fost acuzată în trecut că are o atitudine îngăduitoare faţă de multinaţionale, atunci când este vorba de protejarea datelor personale, pentru ca ţara să rămână atractivă pentru companii.

Acordul convenit vineri poate fi modificat în iunie, atunci când reprezentanţii statelor membre vor analiza întreg proiectul de lege, numit General Data Protection Regulation.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici