Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat luni că este în favoarea schimbării Constituţiei.
„Este clar că la sursa problemelor Turciei stau constituţiile scrise de putiştii din anii 1960 (…) Este posibil să fie timpul ca Turcia să redeschidă dezbaterea privind o nouă Constituţie. Am putea lua măsuri în această direcţie dacă vom găsi un acord cu partidul ultranaţionalist MHP,” a spus Erdogan în timpul unei conferinţe de presă după un Consiliu de Miniştri de la Ankara. Orice proiect de Constituţie va fi supus unui referendum, a precizat el.
Erdogan a efectuat în 2017 o revizuire profundă a actualei Constituţii, care datează din 1982 şi a fost elaborată în urma unei lovituri de stat militare. Conform termenilor acestei revizuiri constituţionale validate prin referendum, Turcia a trecut în mod special de la un sistem parlamentar la un sistem prezidenţial, extinzând considerabil puterile şefului statului. Aceste ultime declaraţii vin într-un moment în care mulţi analişti şi opozanţi cred că intenţionează să grăbească următoarele alegeri prezidenţiale şi legislative programate pentru 2023.
La alegerile prezidenţiale şi legislative desfăşurate în 2018, Erdogan a fost reales confortabil, dar partidul său, AKP, nu a reuşit să câştige majoritatea absolută care i-ar fi permis să guverneze singur. În prezent, şeful statului conduce Turcia într-o coaliţie informală cu şeful MHP Devlet Bahçeli, cândva unul dintre cei mai aprigi rivali ai săi. În 2019, Erdogan a pierdut controlul marilor oraşe Ankara şi Istanbul la legerile locale, oraşe pe care islamo-conservatorii le controlau de un sfert de secol.
Erdogan, în vârstă de 66 de ani, este la putere din 2003, mai întâi ca premier şi apoi, din 2014, ca preşedinte, iar actuala Constituţie îi permite să rămână şef de stat până în 2028.