Disputa este una dintre numeroasele bătălii care se dau între Polonia şi UE, care acuză guvernul naţionalist de la Varşovia de regres în ceea ce priveşte standardele democratice, inclusiv independenţa sistemului judiciar. Varşovia neagă acuzaţiile.
„Regret că situaţia statului de drept în Polonia nu dă semne de îmbunătăţire, iar judecătorii continuă să fie sub presiune. Vom continua să ne facem datoria de a apăra statul de drept şi independenţa justiţiei”, a declarat Vera Jourova, comisar european.
11 ianuarie a fost termenul limită pentru ca Varşovia să comunice Comisiei când şi cum va desfiinţa Camera disciplinară a Curţii Supreme, a cărei suspendare a fost ordonată de instanţa supremă a UE. Polonia ar urma să plătescă amenzi în valoare de 1 milion de euro pe zi, relatează
Reuters.
În cazul în care răspunsul Poloniei nu va satisface Comisia, care asigură aplicarea legislaţiei europene, o sursă din cadrul executivului UE a declarat că aceasta va trimite o factură Varşoviei, cu un termen de 45 de zile pentru a plăti.
Până atunci, amenda s-ar ridica la aproximativ 70 de milioane de euro, a declarat o a doua sursă din cadrul Comisiei, adăugând că solicitarea de plată va fi trimisă Varşoviei „foarte curând”.
Întrebat despre acest caz, un oficial polonez din Minsiterul Justiţiei a acuzat săptămâna trecută UE că face „cereri ilegale” şi a declarat că Varşovia nu va ceda la acest „şantaj”.
Partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) a introdus noul sistem de anchetare a judecătorilor în 2017.
În cazul în care Polonia continuă să refuze să plătească, Comisia ar urma să deducă suma totală datorată din fondurile UE destinate Varşoviei.